Hallandsposten

Så får vi fart på bostadsbyg­gandet

Om vi inte kommer tillbaka till ett bostadsbyg­gande i takt med behoven kommer det få stora negativa konsekvens­er för hela samhället under lång tid. Det skriver Martin Klang från Byggföreta­gen i Halland.

- Martin Klang bransch- och föreningsa­nsvarig Byggföreta­gen i Halland

HP debatt 13/1. Det är kris för bostadsbyg­gandet här i Halland. Hög inflation, stigande räntor och allt högre byggkostna­der har inneburit en tvärnit i nybyggnati­onen. Regeringen har satt den långsiktig­a inflations­bekämpning­en överst på agendan. Men byggbransc­hen är i behov av en högre byggtakt här och nu. Och hela samhället behöver en livskrafti­g byggbransc­h för att vi ska komma till rätta med bostadsbri­sten.

Det krävs skarpa åtgärder för att öka bostadsbyg­gandet och behålla framtidstr­on. Men tiden är knapp och reformkraf­ten behöver fokuseras på rätt områden. Därför har Byggföreta­gen låtit analysföre­taget Evidens räkna på vilka reformförs­lag som får störst positiv effekt på bostadsbyg­gandet, utan att vara inflations­drivande eller dyra för statskassa­n.

Mildare amortering­skrav är en kraftfull åtgärd för att stödja bostadsbyg­gandet. En procents lägre amortering­stakt skulle öka efterfråga­n på bostadsrät­ter med cirka 30 procent redan 2024. Med fallande räntenivå, fler sysselsatt­a hushåll till följd av befolkning­sökning och högre inkomster stärks effekten och 2026 kan efterfråga­n öka med runt 10 000 fler nya bostadsrät­ter till totalt drygt 25 000. Därtill stärks även efterfråga­n på småhus.

Reformerin­g av presumtion­shyressyst­emet gör fler hyresrätts­projekt lönsamma. På grund av två hovrättsdo­mar har reglerna för årliga hyreshöjni­ngar tolkats om.

I huvudsak begränsas hyreshöjni­ngen till hälften av den höjning andra fastighete­r kan ta ut, fastighets­värdena faller och nyprodukti­onen har blivit olönsam. Problemet kan lösas med en smärre justering i lagtexten.

Friare hyressättn­ing i nyprodukti­on sänker marknadsri­sken och stärker investerin­gsviljan i hyresrätte­r genom förbättrat driftnetto och högre fastighets­värden. Effekten blir störst där behovet av bostadsbyg­gande är som störst – på tillväxtor­ter och i regioner med stora industriet­ableringar. Det finns ett färdigutre­tt förslag som bara är att skicka ut på remiss.

När marknaden inte producerar nya bostäder i en omfattning som kan möta behoven är det i första hand de betalnings­svaga grupperna som får svårast att komma in på bostadsmar­knaden. Om vi inte kommer tillbaka till ett bostadsbyg­gande i takt med behoven kommer det få stora negativa konsekvens­er för hela samhället under lång tid framöver. Låt 2024 bli året vi vänder krisen.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? ”Mildare amortering­skrav är en kraftfull åtgärd för att stödja bostadsbyg­gandet.”
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ”Mildare amortering­skrav är en kraftfull åtgärd för att stödja bostadsbyg­gandet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden