Hallandsposten

Nyopererad Janne förvånad över förbundsno­bben

I fredags spelade Sverige sin första landskamp under ny ledning. Hemma på Lidingö följde tidigare förbundska­ptenen Janne Andersson matchen från tv-soffan – nyopererad. – Det kan ta upp till ett år innan allt fungerar som det ska, säger han.

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Det har snart gått två månader sedan Janne Andersson tog farväl av svensk landslagsf­otboll i 2–0-segern mot Estland i Em-kvalet.

I måndags lade han sig på operations­bordet för att åtgärda det knä som under så många år ställt till problem för honom och som bara blivit sämre den senaste tiden.

– Jag har bytt hela knäleden i vänsterben­et och det känns skönt att äntligen få gjort det. Det är stelt och svullet just nu, men det är många som jag känner som har fått en ny knäled och alla är nöjda, säger Janne Andersson.

Nu får han gott om tid att läsa böcker ”jag håller på med en som heter Skinn av Sara Strömberg” samt lyssna på poddar och se på tv-serier som han aldrig hann göra när han var förbundska­pten.

– Jag får ta det lugnt i fem sex veckor – sedan kommer jag att jobba vidare med rehab under lång tid. Det kan ta upp till ett år innan allt fungerar som det ska. Men det var ett medvetet val att operera knät när jag nu gått in i en lugnare tid, konstatera­r Janne.

Andersson kan tycka det är skönt att få lite ledigt från fotbollen. Sedan 1980 har han varit ledare i någon form – undantaget 1986/87 då han läste på högskolan i Halmstad.

"Nu är det andra som leder den processen och har inte varit så jättenyfik­na på vad jag tyckt. Det är kanske lite förvånande.

Eftersom hans efterträda­re ännu inte är klar har Janne fortsatt att jobba på Svenska Fotbollför­bundets kansli fram till officiella slutdatume­t 31 december då kontraktet gick ut efter sju år vid rodret.

– Det har varit en mjuk inbromsnin­g och ganska odramatisk­t – skillnaden hade varit större om jag slutat tvärt. Nu har jag kunnat stä

da ut allt i lugn och ro. Sedan har vi haft lite möten och någon avslutning­smiddag.

Janne har inte fått veta så mycket vad som pågår i jakten efter en ny förbundska­pten.

– Jag har jobbat under Karl-erik Nilsson och Håkan Sjöstrand. Nu är det andra som leder den processen och har inte varit så jättenyfik­na på vad jag tyckt. Det är kanske lite förvånande. Jag hade förväntat mig mer, men den nya ledningen har väl goda skäl för det och hitta en egen väg framåt.

En egen väg framåt vill också Andersson finna. I vinter kommer han att lägga fokus på rehabilite­ringen och sedan hoppas han hitta ett framtida jobb som fotbollstr­änare.

– Den situatione­n jag är i nu är både lite skrämmande men samtidigt spännande. Planeringe­n framåt är att komma i gång som fotbollstr­änare igen, men i dag har jag ingenting på bordet.

– Jag känner jag har ett antal år kvar som tränare, men jag har varit bortskämd med att i mitt tycke ha världens bästa jobb som svensk förbundska­pten så ska jag ha något nytt så måste det verkligen vara rätt.

Han sticker inte under stol med att han i första hand siktar på att komma utomlands och få uppleva andra miljöer, men allt handlar om rätt timing.

– Om inte det skulle fungera så får jag ägna mig åt annat i stället. Jag har en plan B där jag har funderinga­r på att skriva en bok eller åka ut på föreläsnin­gar. Jag har också fått förfrågnin­gar om att sitta i bolagsstyr­elser, där jag kan bidra med min erfarenhet, eller arbeta som mentor. Det finns många antal grejer att göra så jag står inte och faller med det perfekta tränarjobb­et.

 ?? ?? Tidigare förbundska­ptenen Janne Andersson har opererat ena knät och följer nu landslagsf­otbollen hemma i tv-soffan.
Tidigare förbundska­ptenen Janne Andersson har opererat ena knät och följer nu landslagsf­otbollen hemma i tv-soffan.
 ?? BILD: JOHAN PERSSON ??
BILD: JOHAN PERSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden