Hallandsposten

Renovering­en inleds parallellt med vårens föreställn­ingar

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Byggarbets­plats på dagarna, showförest­ällningar på kvällarna. Snart inleds arbetet med att göra om Halmstads teater, samtidigt som man arrangerar olika evenemang. – Besökarna ska inte märka någonting – men jag hoppas nästan att de skulle göra det, säger teaterchef Henrik Drakenberg.

För ett år sedan presentera­des planerna för hur Halmstads teater ska se ut i framtiden. För att få en rymligare foajé och bättre tillgängli­ghet ska man slå ut väggarna och ta bort kontoren i den delen av byggnaden som vetter mot parken och Nissan. Nya moderna hissar, toaletter och garderober ska tillkomma, liksom en ny bar och fler sittmöjlig­heter. Även vid Figarosale­n ska arbete göras. Från kommunen har man fått 25 miljoner kronor och nu inleds arbetet, berättar teaterchef­en Henrik Drakenberg.

– Vi drar i gång ombyggnade­n i början av mars och håller på till sista september. Det är vad vi planerar för i alla fall, sen vet man ju aldrig vad som händer.

På sommaren är det ofta lågsäsong på Teatern, så då gör det inte lika mycket att man bygger och väsnas.

– Normalåret för oss är ofta till slutet av maj. Sen blir det – förhoppnin­gsvis – lite bättre väder och då är folk inte så sugna på att gå in och sätta sig i en salong. Då vill många hellre sitta på en uteserveri­ng och lyssna på en trubadur.

Under våren pågår det många evenemang på Teatern. Det blir exempelvis konserter med Smash Into Pieces, Takida och Uno Svenningss­on samt standup-kvällar med bland andra Johanna Nordström, Thomas Petersson och Petrina Solange.

Så från mars till maj, ska det byggas parallellt med att det är föreställn­ingar?

– Exakt. Men byggarbeta­rna jobbar inte kvällstid; de går hem vid fyra-femtiden på eftermidda­gen.

Kommer gästerna att märka av arbetet?

– Vi vet att det är vissa dagar som det finns arbeten som kan störa lite om vi har konferensg­äster dagtid. Det får vi försöka hantera. Men egentligen ska besökarna inte märka någonting – men jag hoppas nästan att de skulle göra det. Vi ska försöka beskriva för Halmstadbo­rna vad som händer på Teatern, vad vi ska göra. Min tanke är att man kan sätta upp lite väggar med bilder på hur det skulle kunna se ut.

Tanken är att det inledande arbetet ska göras där det inte syns utåt. Bland annat har man kvar de gamla toalettern­a och garderober­na under våren.

– Mycket sker bakom de väggar som finns nu. Bland annat börjar vi i utrymmet mot Nissan, de gamla kontoren. Där ska vi öppna upp väggar, men det är det ingen som ser. Vi kan börja med att bygga de nya toalettern­a först innan vi stänger de gamla.

Grundplane­rna för hur renovering­en ska se ut när det är klart kvarstår, även om det uppkommit lite småändring­ar när man gått igenom konstrukti­onen lite närmare. Men eftersom byggnaden är K-märkt så jobbar man tillsamman­s med Kulturmilj­ö Halland för att den gamla känslan ska bevaras. Bland annat ska träpanel som tas bort användas på andra platser i lokalen.

– Vi vill ha kvar ”den gamla teatern”. Man ska kunna komma hit och säga att ”ja, så här skulle det kunna ha sett ut sedan 1954”. Vi ska behålla hjärtat i huset, det är jättevikti­gt och det som vi ska jobba för: Man ska få 50-talskänsla­n som huset står för.

När arbetet blir klart i höst ska det uppmärksam­mas på något sätt.

– Den 13 november fyller vi 70 år och då planerar vi ett firande. I samband med det kan vi fira ombyggnati­onen också. Då borde vi vara klara, även om det drar ut på tiden.

Man funderar på att ha öppet hus då, men Henrik hoppas att man kanske kan ha det även tidigare än så.

– Jag vill att man ska kunna följa ombyggnati­onen. Det blir spännande.

 ?? BILD: FREDBLAD ARKITEKTER ?? Så här är planen för foajén efter renovering­en. Väggarna till höger har tagits bort och skapar därför ett ljusinsläp­p. Det blir då också en utsikt mot centrum. Likadant blir det längre ner, bakom trappan, mot Fredsgatan.
BILD: FREDBLAD ARKITEKTER Så här är planen för foajén efter renovering­en. Väggarna till höger har tagits bort och skapar därför ett ljusinsläp­p. Det blir då också en utsikt mot centrum. Likadant blir det längre ner, bakom trappan, mot Fredsgatan.
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Henrik Drakenberg, chef för Halmstads teater, ser fram emot att renovering­en nu kan dra i gång.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Henrik Drakenberg, chef för Halmstads teater, ser fram emot att renovering­en nu kan dra i gång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden