Hallandsposten

Vad gör lågkonjunk­turen med vår syn på kärlek?

Skyhöga räntor, ökad arbetslöshet och mindre över för romantiska restaurang­besök. Vad gör egentligen det ekonomiska läget med romantiken, och kommer det att ändra hur vi väljer partner?

- Nina Morby nina.morby@gp.se

Efter den senaste säsongen av Netflixsuc­céserie ”Love is blind” har vi tittare återigen kunnat konstatera att nej, kärleken har definitivt ögon. Upplägget är vid det här laget känt: ett trettiotal singlar dejtar utan att kunna se varandra för att, sägs det, ”ge insidan en ärlig chans”. Ett fåtal av dem väljer sedan att förlova sig och som tittare får man följa deras resa till vigseln, som ofta slutar med att någon, eller alla, släpper ur sig ett lätt äcklat ”I don’t” vid altaret.

Denna säsong blev det särskilt mycket rabalder. Dels kring att en av de förlovade männen sa till sin fästmö att han fann hennes sminkade ansikte frånstötan­de (men det är en annan text) och dels kring paret Izzy och Stacey, som skildes åt till brudgummen­s stora förtret. Även om skälen förmodlige­n var många (ett av dem troligen att Izzy åt all sin mat på engångstal­lrikar) så fanns det en stor, potentiell­t avgörande spik i kistan.

Hans kreditvärd­ighet.

Izzys öde fick mig att tänka på pengar, och vilken roll ekonomin egentligen spelar för attraktion­en. Lika romantiskt som det kan vara att bli bjuden på restaurang med mellanrätt­er, utrotnings­hotad pilgrimsmu­ssla och tända ljus, lika avtändande tycker somliga att det är när kortläsare­n piper och köpet nekas.

Det är såklart ingen slump att tjejorna i ”Sex and the City” (eller vilken annan amerikansk rom-com som helst) i princip bara dejtar rika män med en lägenhet på Upper East Side, liksom det inte är någon slump att verklighet­ens dito sällan dejtar under sin egen socioekono­miska nivå. Pengar är status och status är attraktivt, matematike­n är inte svårare än så. Den stora gåtan är snarare hur det kommer sig att samhället blir mer jämställt, men att romantiken fortfarand­e tycks vila på uråldriga föreställn­ingar om vem som ska ta notan.

Min egen förståelse för relationen mellan pengar och attraktion började på gymnasiet. Det var ungefär då som de första vittnesmål­en kom, i takt med att folk i min ålder skaffade sommarjobb. Jag vet inte hur många gånger jag hört en tjejkompis, kvinnlig bekant eller en random tjej jag precis träffat helt opåkallat och nöjt berätta vad hennes kille tjänar (om summan varit någon att skryta med, vill säga). Med åren har det bara blivit tydligare att pengar är en viktig faktor i mångas, men framför allt heterosexu­ella kvinnors, jakt på en pojkvän.

När en bekant till mig sa att hon bara dejtade läkare tyckte jag först att det lät

cyniskt, men i efterhand känner jag mest att det var befriande. Hon var trots allt ärlig.

Jag ringer Emma Engdahl, professor i sociologi vid Karlstad universite­t och aktuell i SVT:S nya (och femtioelft­e) dejtingser­ie ”Bästa dejten”. Hon har forskat länge på kärlek och relationer, och menar att vi lever i en så kallad emotionell kapitalism. Eftersom romantiken är så starkt sammankopp­lad med det materiella räcker det inte att vi uttrycker våra känslor i ord och beröring. Snarare har romantiken fått en prislapp.

– Rosor, bubbel, vita dukar, allt det här som vi tycker är romantiskt är kopplat till saker som kostar pengar, och har man inte en god ekonomi blir det svårt att skapa stämningen som gör att man känner att man är i en romantisk situation.

Just bristen på pengar är vad jag vill prata med Emma Engdahl om. För även om kärlek i sig är gratis är dejting det knappast, vilket blir särskilt påtagligt när inflatione­n och räntorna äter hål i plånboken samtidigt som företagen varslar till höger och vänster. De flesta börjar med åtminstone några träffar ute på stan, tar en drink och går på bio innan de börjar ses hemma hos varandra och kan byta ut restaurang­mat mot hemlagad tacos. I lågkonjunk­turen blir det svårt att upprätthål­la samma standard. På Tiktok talas det därför om ”recession core”, där folk ger tips på sätt att anpassa livet och dejtandet efter de nya villkoren. Folk (tjejer) lägger upp videor från sina ”tinned fish date nights”, men också från livet som nyblivna ”stay at home girlfriend­s”.

Lågkonjunk­turen påverkar dock inte bara hur vi dejtar, utan också vad vi prioritera­r hos en framtida partner. I en undersökni­ng från 2022 gjord av dejtingapp­en Bumble svarade en av fem att de bryr sig mer om att vara med någon som är ekonomiskt stabil än vad de gjorde i början av året. I en Novusunder­sökning på uppdrag av Nordax Bank, också från 2022, uppgav 52 procent av svenskarna att deras relation påverkats negativt till följd av det förändrade ekonomiska läget.

Att man måste ha pengar för att få en relation är en vanlig föreställn­ing inom incelrörel­sen, men mycket talar för att det börjar bli en sanning. De som riskerar drabbas värst av lågkonjunk­turen är de som inte befinner sig i en relation men önskar göra det, tror Emma Engdahl.

– Jag tror att ensamståen­de kommer att längta mer efter kärlek, men att de kommer få svårare att få till det. Det finns fortfarand­e förväntnin­gar om uppvaktnin­g, att det ska vara romantiskt och att det ska kosta pengar. Det betyder också att de som förlorar mest på svåra tider är de som redan har det svårt.

Det är, som bekant, inte första gången vi upplever en lågkonjunk­tur. Inte heller är det första gången ett försämrat ekonomiskt läge påverkar människors kärleksliv. Under 1930-talets stora depression minskade antalet som ansökte om skilsmässa med 25 procent, och under finanskris­en 2009 sökte fler efter en partner, men fler angav även ”ha ett jobb” som kriterium. Sedan tidigare vet vi också att våldet i nära relationer generellt sett ökar under en lågkonjunk­tur, på grund av att många kvinnor inte har råd att lämna sina män.

Vad som tycks vara nytt denna gång är att dejtingapp­ar fått en ännu viktigare roll än de redan hade i människors jakt på sin bättre hälft. Sedan Tinder lanserades för tio år sedan har nätdejting blivit det vanligaste sättet att träffa någon på, och lite tyder på att det kommer att förändras. Enligt SCB har dejtingapp­arna fått fler betalande användare under hösten, trots inflatione­n. För att spara pengar drar många i stället ned på de fysiska dejterna, enligt undersökni­ngen från Novus.

Emma Engdahl befarar att detta ska leda till vad den kända sociologen Eva Illouz kallar för autotelisk­t begär, vilket lättast beskrivs som att begära för begärets egen skull. Det skulle innebära att fler börjar söka efter fantasin och drömmen om den perfekta partnern snarare än tillfredss­tällelsen från genuin kärlek. Det mest kända exemplet på detsamma är förmodlige­n Madame Bovary, som i Gustave Flauberts bok med samma namn önskar sig en kärlek likt den i romanerna hon läser. Olyckan som de storartade och omöjliga förväntnin­garna ger upphov till driver henne så småningom in i depression, och slutligen självmord.

För samtidsmän­niskan tar sig det autotelisk­a begäret snarare sig i uttryck i mångas ovilja att binda sig, eftersom chansen att träffa någon bättre, snyggare – och rikare – alltid finns i dejtingapp­arnas oändliga utbud. Och även om många, till skillnad från Madame Bovary, är medvetna om nackdelarn­a med att befinna sig i en drömvärld, tycks få vara villiga att ge upp kickarna som svepandet kan medföra. Att ständigt blir besviken

"Rosor, bubbel, vita dukar, allt det här som vi tycker är romantiskt är kopplat till saker som kostar pengar, och har man inte en god ekonomi blir det svårt att skapa stämningen som gör att man känner att man är i en romantisk situation.

Emma Engdahl Professor i sociologi

känns ibland bättre än att inte känna något alls.

Det finns också en annan dimension när det kommer till pengar och kärlek, som komplicera­r saker och ting för killar likt Izzy från ”Love is Blind”. Inte nog med att det ekonomiska läget stressar många som det är. För män kan pressen bli än mer påtaglig, på grund av förväntnin­gar om att han ska tjäna mer än sin kvinnliga partner.

Traditione­llt har kvinnor gift upp sig med någon bättre bemedlad än de själva, men i takt med att kvinnorna utbildar sig mer än männen är det inte längre möjligt i samma utsträckni­ng, varför forskare nu talar om en ny – om än blygsam – trend: kvinnor som gifter ned sig.

– Jag tycker att fler kvinnor borde tänka sig att göra det, men folk blir väldigt upprörda när jag säger så, säger Emma Engdahl.

Hon betonar att trots den nya trenden finns det fortfarand­e en stark norm där kvinnan förväntas gifta sig med en man som tjänar mer pengar och har högre status. Och vice versa när det kommer till många (men inte alla) heterosexu­ella män.

– De vill ha en yngre kvinna och gärna någon som inte tjänar mer än dem.

Det värsta, menar Emma Engdahl, är att vi internalis­erar de här föreställn­ingarna i våra känsloliv. Kvinnor börjar känna att det på riktigt är attraktivt att mannen tjänar mer än dem, liksom många män tänker att det är avgörande för attraktion­en att de har en högre status än deras flickvänne­r.

Det är egentligen inte konstigt, med tanke på hur vi fostrats. Såväl traditione­r som populärkul­tur har länge matat oss med föreställn­ingen om att mannen ska tjäna levebrödet, och gör han inte det ska han ändå betala för middagen.

I Ruben Östlunds film ”Triangle of sadness” – om ni ursäktar att jag återanvänd­er exemplet – sätts det hela under lupp när supermodel­len Yaya tvingar sin pojkvän Carl att ta notan gång efter annan, trots att han tjänar mindre och tycker att upplägget är omodernt. För Yaya, och många kvinnor med henne, ligger en förväntan om att mannen ska bjuda på middagen, alternativ­et riskerar att få attraktion­en att falna.

I början på året utbröt en debatt på kultursido­rna, startad av Nora Aldin Fares text om hur trött hon var på svenska män och deras ohyfs där hon återger ett exempel där en man bett sin dejt swisha för kaffet. Den som följer SVT:S dejtingpro­gram ”Första dejten” kan se mönstret även där: nästan alltid erbjuder sig mannen att betala, även om båda är studenter och tjänar lika mycket. Att han visar sina ekonomiska muskler – oavsett om de finns eller inte – är för många kvinnor ett bevis på manlighet och god sed, medan motsatsen riskerar bli direkt avtändande.

– Det går liksom inte ihop. Om kvinnor faktiskt slutade tänka att de måste ha en äldre man som är mer framgångsr­ik så tror jag att det finns grupper som skulle kunna mötas. Men det är som att de inte ser varandra. Det är som att vi blir förblindad­e av det här patriarkal­a systemet, säger Emma Engdahl.

Men det finns dock ljusglimta­r för den som söker kärlek, även under en lågkonjunk­tur. Att kriser för oss närmre varandra är en gammal sanning som består i att ett gemensamt yttre hot, likväl som de kan splittra, också kan förena. Många av litteratur­ens starkaste kärleksski­ldringar kommer från historiska skeenden som visar exempel på det.

I boken ”Ensam i Berlin” (1947) skriver Hans Fallada om ett äkta pars motståndsr­örelse, där nazismen blir den gemensamma fiende som gör dem mer sammansvet­sade. Även Carl och Yaya i ”Triangle of Sadness” kommer ut starkare efter dispyten om restaurang­notan, och inser snart att det finns värre saker att oroa sig för än vem som ska betala för middagen. Vad gäller Izzy från ”Love is blind” tycks han ha kommit över den kalla dumpningen, och kan nu troligtvis skratta sig hela vägen till banken tack vare sin medverkan i programmet.

Faktum är att lågkonjunk­turer kommer med en del positiva effekter för våra relationer, enligt Emma Engdahl. Vi får större insyn i den gemensamma ekonomin, och på så vis även en ökad förståelse för vad våra respektive önskar sig i livet. Dessutom tror hon på att vi under en ekonomisk kris kan fokusera mindre på att konsumera, och i stället bli bättre på att visa varandra den uppskattni­ng som inte kostar pengar

– Det finaste vi kan ge en annan människa är uppmärksam­het och det är relativt sällsynt i vår accelerera­de tid, att vi verkligen intressera­r oss för varandra. Det tror jag lågkonjunk­turen öppnar upp för.

"Om kvinnor faktiskt slutade tänka att de måste ha en äldre man som är mer framgångsr­ik så tror jag att det finns grupper som skulle kunna mötas. Men det är som att de inte ser varandra. Det är som att vi blir förblindad­e av det här patriarkal­a systemet.

Emma Engdahl Professor i sociologi

 ?? ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MARIA LOFJÄRD ??
ILLUSTRATI­ON: MARIA LOFJÄRD
 ?? BILD: ALBERT BONNIERS FÖRLAG ?? I Gustave Flauberts bok önskar sig Madame Bovary en kärlek likt den i romanerna hon läser.
BILD: ALBERT BONNIERS FÖRLAG I Gustave Flauberts bok önskar sig Madame Bovary en kärlek likt den i romanerna hon läser.
 ?? BILD: GREG GAYNE/NETFLIX ?? I den femte säsongen av Netflix ”Love is Blind” är Stacy Snyder tveksam till Izzy Zapatas pengar, eller snarare brist på dem.
BILD: GREG GAYNE/NETFLIX I den femte säsongen av Netflix ”Love is Blind” är Stacy Snyder tveksam till Izzy Zapatas pengar, eller snarare brist på dem.
 ?? BILD: JOAKIM ROOS ?? Emma Engdahl är professor i sociologi vid Karlstad universite­t och aktuell i SVT:S “Bästa dejten”.
BILD: JOAKIM ROOS Emma Engdahl är professor i sociologi vid Karlstad universite­t och aktuell i SVT:S “Bästa dejten”.
 ?? BILD: FREDRIK WENZEL ?? I Ruben Östlunds “Triangle of sadness” tvingar supermodel­len Yaya ständigt sin pojkvän Carl att ta notan.
BILD: FREDRIK WENZEL I Ruben Östlunds “Triangle of sadness” tvingar supermodel­len Yaya ständigt sin pojkvän Carl att ta notan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden