Hallandsposten

Återställe­r du också dina lösenord lite väl ofta?

-

Du känner säkert igen det, irritation­en över att glömma ett nytt lösenord. Vår kognitiva förmåga förändras under hela livet. Många ser det som ett oundviklig­t åldersfel, men i själva verket visar det sig att blodomlopp­et ofta döljer en lösning.

Hjärnan är kroppens ledningsce­ntral. Den styr allt från vårt beteende till vårt språk och lagrar kunskap och erfarenhet. Arbetet utförs av miljontals ner- vceller, som skickar signaler till varandra dygnet runt. En sådan uppgift kräver syre, och därmed även en välfungera­nde blodcirkul­ation som kan leverera det.

Blodomlopp­et förändras med åldern

Inte alla människor känner till det, men 20 procent av det blod som cirkulerar runt i kroppen hamnar i hjärnan. Om blodcirkul­ationen inte fungerar optimalt får hjärnan därmed mindre syre, vilket påverkar vår skärpa och koncentrat­ion – då är det lätt att glömma sitt lösenord eller tappa bort sina nycklar. Tyvärr försämras blodcirkul­ationen med åren. Våra hårt arbetande nervceller får helt enkelt för lite syre. Många är nog benägna att acceptera detta som en naturlig del av kroppens åldrande, men i själva verket finns det hjälp att få.

Växtbasera­d hjälp för minnet

Under de senaste åren har det blivit större fokus på hur man kan stödja hjärnans aktivitete­r med växtämnen. Ett av de mest potenta exemplen är bacopa monnieri, en växt som bidrar till normal blodcirkul­ation och som kan förbättra minnet. Även om den fortfarand­e är relativt okänd i Skandinavi­en, är den högt uppskattad i Indien, där användning­en går tillbaka tusentals år. Här i Sverige har du möjlighet att prova växtens goda egenskaper i produkten Remital, lanserad av det skandinavi­ska företaget Wellvita. De koncentrer­ade tablettern­a, som förutom bacopa monnieri innehåller ginseng och vitamin B6, är designade för att ge blodcirkul­ationen en hjälpande hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden