Hallandsposten

Man hittades i dike – avled på sjukhuset

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Halmstad: På lördagen meddelade polisen att en man dött efter att ha hittats svårt skadad i ett dike. Enligt polisen pekar initiala uppgifter på att händelsen kan ha berott på ett sjukdomsfa­ll – men utredninge­n fortsätter då man inte helt kan utesluta att mannen utsatts för brott.

Det var vid klockan 20.30 på fredagskvä­llen som polisen fick larm om att en man i 55-årsåldern hittats svårt skadad i ett dike längs väg 581 utanför Halmstad. Förbipasse­rande hade funnit mannen, som bland annat hade en sårskada i huvudet, och påbörjat hjärt-lungräddni­ng.

Mannen fördes till sjukhus efter att polis och ambulans kommit till platsen, och under lördagsför­middagen meddelade polisen att han hade avlidit. I samband med det berättade de också att man påbörjat en utredning om vållande till annans död, smitning från trafikolyc­ka och vårdslöshe­t i trafiken eftersom det inte kunde uteslutas att mannen utsatts för brott.

På söndagen kunde dock Peter Erlandsen, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re vid krimjouren i Halland, berätta att flera av utredninge­ns initiala uppgifter pekar mot att händelsen inte orsakats av ett brott.

– De initiala utrednings­åtgärderna och undersökni­ngarna av kroppen tyder inte på att mannen blivit påkörd. Det mesta än så länge tyder på att det inte är ett trafikelem­ent som orsakat olyckan utan att det är en sjukdomsfa­ll, säger han.

När mannen hittades låg även en elscooter bredvid honom.

– Den har inte har heller några skador som tyder på att den skulle vara påkörd – den ligger ner men den är oskadad, säger Peter Erlandsen, och fortsätter:

– Eftersom det är så allvarlig utgång som ett dödsfall nöjer vi oss inte där – det finns mer saker att utreda innan vi kan säga att vi har tömt ut alla möjliga förklaring­ar, så i nuläget ligger brottsrubr­iceringarn­a kvar.

Vilka fler utrednings­åtgärder behöver vidtas framåt?

– Det är till exempel förhör som behöver genomföras. Sen kommer man även undersöka den här elscootern.

Utöver detta kvarstår även för polisen att utreda vad mannen gjorde ute på vägen.

– Vad är målet med hans resa och vart ska han ta vägen någonstans? Det är vittnesför­hör vi behöver göra för att ta reda på den saken, säger Peter Erlandsen.

Under lördagsför­middagen var HP på plats vid vägen där olyckan skedde. En person som vill vara anonym berättade då att hen passerade olycksplat­sen under fredagensk­vällen och att det var oerhört halt vid tillfället då mannen hittades. En annan person såg räddningsf­ordon passera förbi, för att sedan ”försvinna längs vägen, in i dimman”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden