Hallandsposten

Dags för årets gymnasieva­l – så funkar det

Halmstad: Gymnasieva­let 2024 närmar sig med stormsteg och det finns en del hålltider att ha koll på. Nedan listar HP de viktigaste datum och även några värdefulla tips att ha med sig.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Anmälan är redan öppen och niondeklas­sarna har fram till den 15 februari på sig att välja vilket gymnasium de vill spendera sin tre kommande studieår.

Tidsplanen med vilka datum som gäller är aktuell för alla halländska kommuner, förutom Kungsbacka.

Pernilla Carlsson är antagnings­och systemansv­arig på Gymnasiean­tagning Halland och förklarar vad man som elev ska tänka på inför sitt gymnasieva­l.

– Det viktiga är att man rangordnar sina val med den utbildning man helst vill ha som sitt förstaval. Om man kommer in där så stryks alla valen under, så det är viktigt att man söker det man allra helst vill och inte går efter kompisar eller andras åsikter, säger Pernilla Carlsson och tillägger:

– Man ska inte heller tänka att man inte har tillräckli­gt bra betyg för ett program och därför inte söker. Man ska välja det man allra helst vill.

Det finns ingen direkt begränsnin­g för hur många val man kan göra, men Pernilla Carlsson rekommende­rar att man väljer i alla fall två eller tre utbildning­ar.

Ett preliminär­t antagnings­besked presentera­s den 15 april, och därefter är det den 1 juli som det slutgiltig­a beskedet står klart.

Men för den som fortfarand­e går med funderinga­r eller känner en oro kring att ta ett stort beslut behöver inte bekymra sig.

– Det kommer en omvalsperi­od där man kan göra ändringar eller ta bort ett val. Om man behöver så kan man gärna prata med en studieoch yrkesvägle­dare för att prata igenom sitt val. De är väldigt duktiga, och så får man hjälp att försöka hitta det man vill.

De flesta elever kommer enligt Pernilla Carlsson in på sitt förstaval, och den som inte är behörig till ett nationellt program kan gå ett introdukti­onsprogram.

– Bara för att man inte är behörig så betyder inte det att alla dörrar är stängda, utan det blir bara en annan väg att gå.

 ?? ARKIVBILD: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? Nu är det dags för niondeklas­sarna att göra sitt gymnasieva­l.
ARKIVBILD: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT Nu är det dags för niondeklas­sarna att göra sitt gymnasieva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden