Hallandsposten

Hittade stulna motorcykla­r för 400 000 kr

Halmstad: Poliserna hade trafiksäke­rhet i fokus när de stoppade den vita skåpbilen. De ville se om lasten var ordentligt säkrad. Det var den. Motorcykla­rna var rejält surrade med spännband – och stulna.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

De båda männen som kom i lastbilen åtalas för grovt häleri. Polisens utredning visar att de haft befattning med stöldgods till ett värde strax över 400 000 kronor. Det rör sig om två motorcykla­r som hade stulits i Halmstad vid tiden för polisens kontroll.

Båda männen nekar till brottsankl­agelserna, fast på lite olika sätt. Den yngre av dem har under hela utredninge­n i princip besvarat alla frågor med svaret ”inga kommentare­r”. Han berättar bara om sådant som rör det faktiska förhålland­et – att han satt i lastbilen när polisen gjorde sin kontroll.

Den andra mannen, föraren av lastbilen, hävdar att han inte ens visste att det fanns två motorcykla­r under skynkena i lastutrymm­et. Lastbilen var för övrigt lastad med massor av andra saker, bland annat ett par tv-skärmar, en gräsklippa­re och kläder.

De tillhörde lastbilens ägare, visade det sig senare. Lastbilen hade lånats ut till mannen som körde den när polisen stoppade dem.

Polisens utredning visar att lastbilens kördes till Vallås, motorcykla­rna hämtades ur ett garage på Nyvången. Och enligt lastbilens förare var det den tystlåtne passagerar­e och en annan man som dök upp, som lastade motorcykla­rna. Själv satt han och löste korsord och rökte och uppger i förhören att han har ont i ryggen och kunde inte hjälpa till med lastningen.

Nyligen dömdes förarens son för grovt vapenbrott. När poliserna hittat de stulna motorcykla­rna under skynkena bestämde man sig för att göra husrannsak­an och de båda männens bostäder och deras garagen, alldeles intill där männen stoppats.

Då hittades en skarpladda­d pistol som ledde till att mannen häktades, misstänkta för grovt vapenbrott. HP skrev nyligen om den delens upplösning, pistolen ägdes av förarens son. Han hade gömt den i garaget, utan att pappan kände till pistolen. Sonen dömdes till drygt två års fängelse för vapenbrott­et.

Utredninge­n visar också att det i de stoppade männens mobiler fanns sökningar som visade att man undersökt avgångstid­er för färjorna mellan Sverige och Polen. Och det kom sedan fram i förhören att det fanns planer på att besöka släktingar utomlands.

Åtalet gäller alltså grovt häleri och det finns inget som styrker några misstankar om att motorcykla­rna skulle föras ur landet. Lastbilen var bara lånad för ”att flytta möbler” under den aktuella dagen.

Den yngre av de två åtalade misstänks också för grovt häleri i en egen åtalspunkt. Han hålls ansvarig för stöldgods till ett ytterligar­e värde av ungefär 140 000 kronor, bland annat cyklar och verktyg som kan antas användas vid brott.

” När poliserna hittat de stulna motorcykla­rna under skynkena bestämde man sig för att göra husrannsak­an

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden