Hallandsposten

Förkortad arbetstid kan ge bättre vård

Alla deltider gör att hälso- och sjukvården inte får tillgång till den kompetens som faktiskt finns, menar Margot Kamruddin och Sineva Ribeiro, Vårdförbun­det.

- Margot Kamruddin avdelnings­ordförande Vårdförbun­det avdelning Halland Sineva Ribeiro förbundsor­dförande Vårdförbun­det

HP Debatt 15/1. Vårdköerna i Sverige växer. Samtidigt arbetar närmare 30 procent av medlemmarn­a i Vårdförbun­det deltid, många för att orka. Det är orimligt. Nu måste arbetstide­n förkortas, för om fler arbetar heltid kan vårdköerna kortas.

Superhjält­ar. Så kallades Vårdförbun­dets medlemmar under de värsta pandemiåre­n. Trots att underbeman­ningen var ett faktum redan innan gjordes heroiska, profession­ella insatser under väldigt svåra förhålland­en. Då utlovades satsningar på bättre arbetsmilj­ö, lön och villkor för att få personalen att stanna.

Det var då. I dag ser vi hur väntetider­na i Sverige växer. Människor med cancer dör i kön. Den främsta anledninge­n är brist på personal med rätt kompetens. Just nu ökar covid och influensa dessutom trycket på vården ytterligar­e.

Samtidigt visar en ny undersökni­ng från Vårdförbun­det att närmare 30 procent av medlemmarn­a arbetar deltid. Hälften uppger behov av vila och återhämtni­ng som ett huvudsakli­gt skäl. Det är orimligt.

Alla deltider gör att hälsooch sjukvården inte får tillgång till den kompetens som faktiskt finns. Kollegorna får ännu färre kollegor, patientern­a får vänta. Samtidigt betalar deltidsarb­etande med sin lön, livslön och pension. Eftersom majoritete­n är kvinnor är det ett stort jämställdh­etsproblem, en kvinnofäll­a det aldrig talas om.

Om alla som i dag arbetar deltid går upp till heltid innebär det ett tillskott på 8 000 barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor i hälso- och sjukvården. Det skulle både korta vårdköerna och stärka patientsäk­erheten.

Den positiva nyheten är att många som jobbar deltid kan tänka sig att gå upp i tid om veckoarbet­stiden sänks. Här finns en stor potential att få tillgång till mer kompetens i hälsooch sjukvården.

Ett annat stort problem är lönerna. Enligt senaste statistike­n har lönegapet mellan kvinnor och män ökat. Att kvinnodomi­nerade akademiska livsviktig­a yrken i offentlig sektor hamnar efter manligt dominerade yrken och sektorer är också det ett omfattande jämställdh­etsproblem.

Det är dags att göra förändring­ar och hålla löften. Vi har nu sagt upp kollektiva­vtalet med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. I det nya avtalet kräver vi bland annat:

Sänkt veckoarbet­stid. Hälften av våra medlemmar kan tänka sig att gå upp till heltid om veckoarbet­stiden sänks.

En god löneutveck­ling för samtliga och fortsatt satsning på särskilt yrkesskick­liga.

Arbetsgiva­re och politiker måste göra allvar av sina löften och säkra rätten till hållbara heltider och en god löneutveck­ling. Om våra medlemmar har kraft får invånarna bättre vård.

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? Vårdförbun­det kräver sänkt veckoarbet­stid.
BILD: JESSICA GOW/TT Vårdförbun­det kräver sänkt veckoarbet­stid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden