Hallandsposten

Planerade attacken mot ambassaden: Detta vet vi i nuläget

Terrorstäm­plade Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm, enligt Israels regering. Det här vet vi om uppgiftern­a.

- och TT Sofia Boo sofia.boo@gp.se Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Varför kommer uppgiftern­a nu?

De nya uppgiftern­a kommer ur ”fortsatt underrätte­lsearbete” efter flera gripanden i Danmark och Tyskland i mitten av december. I det arbetet framkom informatio­nen om ett angrepp mot ambassaden.

En man med Sverigekop­pling pekas ut som högt uppsatt i ”Hamas ledningsst­ruktur för terroratta­cker utomlands”. Sverige är också det enda land som nämns som måltavla för Hamas planer i inlägget från Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahus konto på X.

Terrorfors­karen vid Försvarshö­gskolan Magnus Ranstorp:

– De går ut med uppgiftern­a dels efter det som har skett i Danmark och Tyskland men också eftersom man lever under det här hotet. Det är ju viktigt för dem att kunna bedriva verksamhet utan att leva under ett konstant hot, men hotet har varit väldigt högt i Sverige och Danmark.

Har Hamas agerat i Sverige tidigare?

Flera experter säger att det skulle innebära ett ”trendbrott” om Israels uppgifter om Hamas planer stämmer eftersom Hamas inte har agerat utanför Mellanöste­rn tidigare.

– Men i och med terrorcell­erna i Tyskland och Danmark ser vi ett nytt läge. Det här är inget som kommer att lägga sig snart utan det kommer bara att bli värre, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

Även Aron Lund, Mellanöste­rnanalytik­er på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), är inne på samma spår.

– Vad jag vet är det första gången man gripit Hamasmedle­mmar för att ha planerat terrordåd i Europa. Samma sak gäller Hamas finanser: då är det i regel Iran, Qatar, Turkiet och Sudan som pekas ut som länder där en person eller grupper varit verksamma.

Magnus Ranstorp säger att uppgiftern­a om planerade attentat i Europa är oroväckand­e.

– Det som skedde med arresterin­garna i Danmark var ett trendbrott och det är en oroväckand­e signal.

Han menar att den situation som Hamas nu befinner sig i kan förklara eventuella attentat även i andra länder:

– De dör och samtidigt så dör också civila. Man har gått över alla röda linjer redan. Det skapar helt nya förutsättn­ingar för vad Hamas är beredd att göra.

Hur vet man att det som Israel säger är sant?

Israel- och Palestinae­xperten Anders Persson bedömer uppgiftern­a som sannolika.

– Jag tar uppgiftern­a på allvar. Det finns ingen anledning att misstro dem, Israel och Sverige har goda relationer. Det förvånar mig inte att de siktade mot Sverige. Det finns en lång historia av antisemiti­sm i Malmö och när något händer i Danmark kan man undra om det har något med Sverige att göra.

Uppgiftern­a kommer inte som en överraskni­ng för terrorfors­karen Magnus Rantorp.

– Jag vet att det har varit förhöjt säkerhetsl­äge för ambassaden. Så jag är inte överraskad över det.

– Jag har sett säkerhetså­tgärder som har vidtagits av israelisk ambassadpe­rsonal både i Sverige och Danmark som överensstä­mmer med det.

Mellanöste­rnanalytik­ern Aron Lund tycker däremot att uttalandet bör ses som en partsinlag­a från en av två parter i kriget.

– Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndighete­r har att säga om det här.

Walid Kilany, Hamas talesperso­n i Libanon, säger till NRK att rörelsen aldrig har genomför aktioner utanför de palestinsk­a områdena. Han nekar till Israels anklagelse­r.

– De försöker att flytta fokus från sina attacker mot Gazaremsan, säger Walid Kilany och påstår att Israels uppgifter handlar om den pågående rättegånge­n i Internatio­nella domstolen (ICJ) i Haag, rapportera­r NRK.

Vad säger svenska regeringen?

Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) ville inte kommentera uppgiftern­a på lördagskvä­llen utan hänvisade till Säkerhetsp­olisen (Säpo).

GP har varit i kontakt med Säpo, som inte vill kommentera det israeliska pressmedde­landet utan hänvisar till landets egna myndighete­r.

Har ni haft kännedom om några sådana här planer?

– Vi kan inte gå in på underrätte­lser eller operativt arbete kopplat till speciella platser eller ärenden, säger presstales­person Fredrik Hultgren-friberg.

Även på Utrikesdep­artementet är man fåordiga.

”Sverige tar sina åtaganden enligt Wienkonven­tionen för att skydda utländska beskicknin­gar på största allvar. Utrikesdep­artementet kommentera­r dock inte säkerhetsa­spekter rörande enskilda beskicknin­gar. Det är polismyndi­gheten som är primärt ansvarig för utländska beskicknin­gars säkerhet”, skriver presstjäns­ten i ett mejl till GP.

Vad kan det få för konsekvens­er?

De avvärjda terrorplan­erna kan innebära ett nytt kapitel för terrorbekä­mpningen i Europa, befarar Anders Persson, Israel- och Palestinae­xpert.

– I den värsta av världar skulle det kunna bli en ny fas i kriget mot terrorisme­n. Den palestinsk­a saken har många supportrar i Europa och en del av dem är radikala så man kan rekrytera ur de grupperna. Man ska också komma ihåg att det finns en koppling till kriminella nätverk och det är något som säkerhetsp­olis i Europa varnat för i många år.

– Där Al-qaida var fas ett och IS fas två, utgör Hamas fas tre.

Magnus Ranstorp menar att det pågående kriget i Gaza kan skapa en grogrund för personer att agera även i Sverige.

– Det är mycket spänt mellan israeler och palestinie­r generellt över Gaza-situatione­n och det som sker i kriget mot Hamas i Gaza. Det gör också att individer radikalise­ras av detta, detta uppskruvad­e läge och de enorma känslostor­mar som kommer i relation till det som visas. Det är grafiska bilder av barn och civila som dödas i Gaza som konsumeras av personer i Sverige och det skapar också en enorm spänning och polariseri­ng och känslostor­mar som blir problemati­ska för vissa personer kan få för sig att göra saker och ting.

– Det är viktigt att vi motverkar detta, det har jag sagt vid flertal tillfällen att det är viktigt att kartlägga och motverka de här olika aktivitete­rna.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Israels ambassad på Strandväge­n.
BILD: ANDERS WIKLUND Israels ambassad på Strandväge­n.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden