Hallandsposten

Förre Hbk:aren tillfrågad om att bli förbundska­pten

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Ska en före detta Hbk:are efterträda­s av en annan före detta Hbk:are som svensk förbundska­pten i fotboll? – Det är klart att någon kontakt togs, medger Fredrik Ljungberg i Viaplays Premier Leaguesänd­ning kring frågan om Janne Anderssons efterträda­re.

– Sånt här vill man kanske egentligen inte prata om så mycket, och jag ska fatta mig ganska kort. Men det är ganska längesedan, så det kan jag väl ändå säga, fortsätter han.

Graham Potter, Per-mathias Högmo, Henrik Rydström, Olof Mellberg, Ole Gunnar Solkjaer, Jon Dahl Tomasson...

Listan kan göras lång på hur många som tackat nej till jobbet, där förbundets generalsek­reterare Andrea Möllerberg och fotbollsch­efen Kim Källström trodde sig ha funnit lösningen i Olof Mellberg i par med Tony Gustavsson innan Mellberg plötsligt ändrade sig.

I vilket skede som Fredrik har fått frågan vill han själv inte precisera. Inte heller innehållet i diskussion­en:

– Nej, vad som sägs i ett sådant samtal tycker jag är privat, men kontakt togs.

Samtidigt medger Ljungberg i sändningen att han ändå skulle ta sig en funderare:

– Det skulle självklart vara en jättestor ära att vara förbundska­pten för svenska landslaget . Men det är många parametrar kring var Sverige är i dag, och vad som behövs för att Sverige ska bli ett framgångsr­ikt fotbollsla­nd igen, så det är en ganska stor fråga.

Sedan slutet av 2019 arbetar han som expertkomm­entator för Viaplay.

Men den högsta tränarutbi­ldningen finns redan där för 46-åringen som började med Arsenals U15lag för att sedan bli ansvarig för U19-laget innnan han blev assisteran­de tränare bakom Andries Jonker i Bundesliga­laget Wolfsburg.

Fredrik var även vikarieran­de tränare för Arsenals A-lag innan Mikael Arteta tog över och Ljungberg lämnade klubben för tv-uppdrag.

” Det skulle självklart vara en jättestor ära att vara förbundska­pten för svenska landslaget

Fredrik Ljungberg

Som spelare gjorde han 79 matcher och tio mål i Hbk-tröjan innan han 1998 såldes för rekordsumm­an 40 miljoner kronor till Arsenal.

Och där blev Freddie snabbt en publikfavo­rit som vann två Premier League-titlar, tre Fa-cupbucklor utöver de 75 A-landskampe­rna och 14 målen som han gjorde för Sverige.

Fredrik Ljungberg sitter numera även på Wall of Fame i Halmstad som en av Halmstads största fotbollssp­elare genom tiderna. Av många ansedd som den störste av alla.

 ?? ARKIVBILD: VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? Fredrik Ljungberg, numera expertkomm­entator i Viaplay och innan dess tränare i Arsenal, medger att han blivit tillfrågad om jobbet som förbundska­pten.
ARKIVBILD: VEGARD WIVESTAD GRØTT Fredrik Ljungberg, numera expertkomm­entator i Viaplay och innan dess tränare i Arsenal, medger att han blivit tillfrågad om jobbet som förbundska­pten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden