Hallandsposten

Svenskorna missade pallen – fem bom av Öberg

- Lasse Mannheimer TT

Hanna Öberg fick det äntligen att stämma i söndagens skidskytte­jaktstart – men avståndet upp till pallen var för långt. För lillasyste­r Elvira Öberg gick det mesta motigt. – Jag börjar ha många ”kant ut” nu, säger Elvira Öberg efter fem bom och en 18:e-plats i Ruhpolding.

Det hade behövts misstag från antingen Ingrid Landmark Tandrevold, Juni Arnekleiv eller Lisa Vittozzi i det sista skyttet för att släppa in övriga i kampen om pallplatse­rna. Men topptrion sköt fullt och gick ut på slutvarvet i samlad trupp, med betryggand­e avstånd ner till de jagande.

Där var italienska­n Vittozzi starkast och vann efter att ha spurtat ner Tandrevold, som gick ut i ledning i jaktstarte­n, på upploppet. Arnekleiv slutade trea.

Bästa svenska blev Hanna Öberg som hade tredje bästa totaltid i jaktstarte­n trots en bom. Det räckte ändå inte till mer än en åttondepla­ts från det svåra utgångsläg­et som 27:a vid start.

– Skyttet är jag väldigt nöjd med i dag. Jag får fortsatt jobba väldigt mycket för att vara så bestämd som jag vill vara i ”ligg”, men det är ett steg i rätt riktning. Och ”stå” känns precis som jag vill att det ska göra, säger Hanna Öberg till SVT.

Mona Brorsson kunde inte följa upp succén från fredagens sprint, där hon slog till med karriärens bästa individuel­la världscupl­opp och blev tvåa. Brorsson blev nia, också med en bom.

– En niondeplat­s är ändå en av mina bättre tävlingar och jag är jättenöjd med skyttet. Jag tror att

Det blev en norsk trippel i herrarnas jaktstart i Ruhpolding. Martin Ponsiluoma slutade åtta efter att ha haft chans på en pallplats men bommat två skott i det avslutande stående skyttet. – Det är jag jäkligt besviken på, säger han till SVT.

Svenskarna var i princip uträknade inför söndagens jaktstart över 12,5 kilometer i Ruhpolding, Tyskland. Samtliga fyra startande blågula åkare – Martin Ponsiluoma (startnumme­r 25), Sebastian Samuelsson (26), Peppe Femling (44) och Jesper Nelin (51) – startade minuter bakom lördagens sprintsegr­are Vetle Sjåstad Christians­en.

Men precis som så ofta i skidskytte blev en jaktstart en jämn historia.

Ett dussintal åkare, varav Martin Ponsiluoma var en, hade chans på en pallplats när det fjärde, avslutande, stående skyttet avgjordes. Ponsiluoma bommade två skott jag får ut allt jag har i dag, säger Brorsson.

En som inte alls fick det att stämma var Elvira Öberg, som ligger trea i den totala världscupe­n. Med knappt en månad kvar till VM i Tjeckien bommade 24-åringen fem av 20 skott och gick i mål som 18:e åkare, långt från täten.

– Två plus två (bom) i ligg, det är inget kul. Det sabbar dagen. Och sedan känner jag att jag får slita i spåret. Det funkar att gå i rygg på folk, men att hålla farten själv går inte i dag. Jag förstår inte riktigt. Det är lite frustreran­de när skyttet

BILD: THOMAS BACHUN

går jättedålig­t och så går inte heller åkningen så bra som man vill, säger Elvira Öberg.

Anna Magnusson (två bom) blev 14:e, Linn Persson (tre) 27:a och Sara Andersson (sex) slutade 53:a.

 ?? ?? Elvira Öberg hade en tung dag på skjutvalle­n i Ruhpolding.
Elvira Öberg hade en tung dag på skjutvalle­n i Ruhpolding.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden