Hallandsposten

Vi behöver ett uppsving för ”vi-samhället”

- Jörgen Johansson docent i statsveten­skap, Halmstad

Om det saknas ett ”vi-samhälle” är det svårt att skapa en positiv utveckling för frågor som rör klimat, våld, jämlikhet och trygghet. Det skriver statsvetar­en Jörgen Johansson i ett brev till ledarsidan, och som menar att det behövs satsningar på folkrörels­er, folkbildni­ng och föreningsl­iv.

Brev till ledarsidan. Vi befinner oss i en djupgående samhällsoc­h trygghetsk­ris i Sverige till följd av gängkrimin­alitet och öppen våldsanvän­dning. De politiska lösningarn­a domineras av en stark tilltro till hårdare tag; fler poliser, strängare straff, visitation­szoner, övervaknin­gskameror, avlyssning.

Det finns även förslag om att arbeta förebyggan­de med insatser inom främst skola och socialtjän­st. Märkligt nog ser vi dock nedskärnin­gar, inte kraftfulla satsningar, inom exempelvis skolan. Offentliga insatser är naturligtv­is nödvändiga men det är uppenbarli­gen något som saknas.

Jag menar, och med stöd i samhällsfo­rskning, att den felande länken stavas: folkrörels­er, civilsamhä­lle och folkbildni­ng. Den amerikansk­e statsvetar­en Robert Putnam har i en ny bok – The Upswing – och med stöd i omfattande undersökni­ngar, beskrivit detta som att demokrati och samhällsut­veckling vilar på ett ”vi-samhälle”.

Putnam visar, för att uttrycka det förenklat, att antalet sångkörer i ett land har ett samband med social och ekonomisk utveckling. Och det är sångkörern­a, inte det privata näringsliv­et eller offentlig politik som utgör den avgörande drivkrafte­n. Putnam konstatera­r att ”vi-samhället” nådde sin topp i USA på 1960-talet och att samhället efter dess successivt blivit ett ”jag-samhälle”.

Vi har i dag tappat bort insikter om att människors möten i föreningsl­iv har stor betydelse för samhällets utveckling. Om det saknas ett ”vi-samhälle” är det svårt att skapa en positiv utveckling för frågor som rör klimat, våld, jämlikhet och trygghet.

Och vi kan här även luta oss mot historiska erfarenhet­er i de nordiska länderna. Det är egendomlig­t att debatten i dag saknar det som utgjort drivkrafte­n bakom de nordiska välfärdsmo­dellerna sedan 1920-talet. Det som inträffade på 1920-talet och framåt var att de nordiska länderna gjorde en häpnadsväc­kande resa från att ha varit Europas fattigaste länder till att bli blomstrand­e välfärdssa­mhällen.

Vi vet att denna utveckling inte ensamt drevs fram av insatser av den offentliga sektorn eller av privata företag. Den avgörande drivkrafte­n utgjordes av folkrörels­er som fackföreni­ngar, nykterhets-, kvinnooch frikyrkorö­relser samt av den kooperativ­a rörelsen. Historisk forskning visar att folkrörels­erna var välorganis­erade och samlades runt idén att gemenskap mellan människor föder ett bättre samhälle.

Grundlägga­nde var att skapa mötesplats­er för bildning, kultur, idrottande, deltagande och gemenskap.

Det gav människor tilltro till varandra och framtidsho­pp. I ”vi-samhället” fanns utrymme att kunna sträcka ut en hjälpande hand.

Vi behöver därmed skapa fler mötesplats­er för gemenskap och samtal. Vi behöver stärka alla möjlighete­r att i föreningar kunna utöva kultur, idrottande, politisk aktivism, bildning, läsning, matlagning. Vi behöver lyssna på den växande skaran av tillbakasa­tta och utstötta människor.

Vi behöver därmed göra satsningar, inte nerskärnin­gar, på folkrörels­er, folkbildni­ng och föreningsl­iv.

Vi behöver ett uppsving för ”vi-samhället”.

"Historisk forskning visar att folkrörels­erna var välorganis­erade och samlades runt idén att gemenskap mellan människor föder ett bättre samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden