Hallandsposten

Cykeltjuva­r avslöjades av verktyg

Halmstad: De två ivrigt nekande 17-åringarna lyckades inte övertyga tingsrätte­n. Båda fälls för att ha förberett stöld av elcyklar. Vittnen såg dem smyga omkring bland parkerade cyklar i Tylösand. Senare samma kväll stoppade polisen dem på en stulen elcyk

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det var framför allt ryggsäcken de hade med sig som var svår att förklara. Den ene 17-åringen gjorde visserlige­n ett tappert försök och påstod att det var verktyg som han använde i sin utbildning och att han precis fått tillbaka dem.

Han snärjde också in sig i en förklaring att det inte gick att ta hem dem och hade därför gömt ryggsäcken vid en buske i Tylösand. När de stoppades av en polis, cyklandes på en elcykel med tveksam ägarhistor­ik, hade de ”tagit bussen till Tylösand för att hämta ryggsäcken”.

Men det blev platt fall. Tingsrätte­n konstatera­r i domen mot dem att innehållet i ryggsäcken, bland annat en batteridri­ven vinkelslip, var ”verktyg som har varit särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid bland annat cykelstöld­er”.

I en mobiltelef­on visade det sig att 17-åringarna också haft en konversati­on med en tredje person om elcyklar som de sett parkerade och skickat bilder från ”strandnära miljö.”

Eftersom de dessutom kom cyklande på en elcykel som alltså hade en tveksam ägarhistor­ik döms den ene 17-åringen för häleri. Cykeln visade sig vara stulen, men han förklarade att han köpt den billigt alldeles nyligen och att han faktiskt inte hade hunnit lägga märke till att han inte fick några nycklar vid köpet och att låset var uppsågat.

Även den förklaring­en saknade den styrka som skulle ha behövts för att övertyga tingsrätte­n om att den var mer riktig än åklagarens gärningspå­stående.

Båda 17-åringarna ansågs ha gjort sig skyldiga till brottsligh­et som når upp till fängelseni­vå, men rätten beslutade efter visst avdrag för deras ålder att bestämma påföljdern­a till ungdomsvår­d med krav om att följa socialnämn­dens ungdomskon­trakt.

Den 17-åring som dömdes för häleri, dömdes också att betala ett skadestånd på närmare 1 000 kronor till elcykelns ägare för att återställa de skador som cykeln hade.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? De två 17-åringarna lyckades inte förklara innehållet i väskan på ett sätt som rätten köpte.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING De två 17-åringarna lyckades inte förklara innehållet i väskan på ett sätt som rätten köpte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden