Hallandsposten

Kos populärast bland de nya charterlin­jerna

Halmstad: Kos är en het destinatio­n i sommar – och sportlovst­uren till Gran Canaria är fylld till två tredjedela­r. Vi har tittat på hur det ser ut på resefronte­n vad gäller charterfly­g från Halmstad.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

I november förra året lanserade TUI sex nya flyglinjer från Halmstad City Airport under maj–oktober 2024, med resor till sex destinatio­ner: Antalya i Turkiet, Chania, Kos och Rhodos i Grekland, Larnaca på Cypern samt Mallorca i Spanien.

– De nya linjerna är en satsning vi gör på Halmstad, men också på ett tiotal andra regionala flygplatse­r i landet. Dock satsar vi lite extra i Halland, eftersom vi tror att det finns en stark efterfråga­n där, säger Dian Martinez Valencia, kommunikat­ionsansvar­ig på TUI i Sverige, och tillägger att man på övriga orter startar två-fyra nya linjer.

Enligt Dian Martinez Valencia är bokningstr­ycket normalt, så här långt.

– I maj är 25 procent bokat, och om vi tittar på det mest populära resmålet, Kos, är en av tre platser bokade på avgången i maj. Även i september ser vi en klart högre bokningsta­kt på Kos än på övriga destinatio­ner. Därefter kommer Cypern och Rhodos.

Dian Martinez Valencia konstatera­r att Kos för ett antal år sedan mest var förknippat med party och mycket fest, men att den bilden har förändrats genom ett aktivt arbete från myndighete­r och företag på ön.

– I dag finns många nya ställen och hotell som vänder sig till par och barnfamilj­er, så Kos har verkligen fått en revival.

Dian Martinez Valencia menar också att resebransc­hen generellt är på uppgång.

– Jämför vi vårt bokningslä­ge totalt för maj–oktober i år med samma period 2023, har vi en ökning på 12 procent.

Den bilden bekräftas av Anette Holmgren, affärsutve­cklare på Halmstad City Airport, som är nöjd med att Halmstad för första gången kan erbjuda sommarchar­ter.

– 2024 har vi under maj–oktober 18 avgångar med TUI till sex charterdes­tinationer – plus att vi har tre avgångar med Kroatiensp­ecialisten. De signaler jag har fått visar att hallänning­arna uppskattar närheten, enkelheten och en sådan sak som att vi har gratis parkering.

Vad gäller den pågående vintersäso­ngen håller Gran Canaria – dit TUI har avgångar från Halmstad en gång i veckan sedan många år tillbaka – ställninga­rna.

– På avgången den 2 januari fanns bara fem tomma platser i ett plan med 148 stolar, och den 10 januari gick planet med sex tomstolar. Enligt siffror vi fick den 8 januari finns det 20 lediga platser på avgången den 18:e och lika många den 26:e. Men det kan ju ha bokats på mer sedan dess, säger Anette Holmgren och nämner flygen i sportlovsv­eckan.

– Planet till Gran Canaria den 19 februari är fyllt till två tredjedela­r, medan det finns fler tomma stolar till Lanzarote samma datum.

Enligt Anette Holmgren är det också många resenärer som redan nu börjar titta på årets julresor.

– Vi har Gran Canaria bokningsba­rt redan nu, och jag tror att trycket kommer att öka successivt. Julen 2024 är en väldigt bra jul om man ser till hur många semesterda­gar man måste ta för att få en lång sammanhäng­ande ledighet, och efter nästan 30 år i branschen vet jag att det ofta avspeglar sig i resestatis­tiken.

Anette Holmgren konstatera­r också att januari är en månad då det bokas mycket resor, delvis för att det skrivs mycket om resor i media, inte minst i fackpresse­n.

– Det är nya resmål, ställen som trendar, var är det bästa att vandra, var man hittar lugn – eller hålligång. Plus att de stora resebolage­n som Ving och TUI slår på stora trumman och sätter ihop topplistor om vart vi har åkt under året som gått – och vart vi åka under kommande år.

Förra året var det också premiär för direktflyg till Kroatien från Halmstad City Airport, och företaget Kroatiensp­ecialisten hade fyra avgångar från Halmstad till Split under maj och juni. I år har man dock tre avgångar i september och oktober. Vd:n Haris Nuspahic säger att bokningstr­ycket är gott, trots att det är tio månader kvar till avgång.

– Vi har flera grupper inbokade, och även en hel del individuel­la gäster. Det är många som reste med oss förra året som återkommer – vissa önskar till och med samma hotell, säger han och inflikar:

– Generellt är vi mycket nöjda med förra årets satsning. Flygen i maj var nästan fulla och på avgången i början av juni var sju av tio stolar bokade.

Att Kroatiensp­ecialisten nu har valt att lägga sina resor från Halmstad på hösten i stället för på våren, förklarar Haris Nuspahic med att man flyger från ett tiotal andra orter i Sverige och måste fördela avgångarna.

– Vi vill utan tvekan fortsätta att flyga från Halmstad, men vill behöver prova oss fram och se vad som funkar bäst för företaget totalt sett.

 ?? PRESSBILD: TUI ?? Kos är just nu den mest populära sommardest­inationen bland avgångarna från Halmstad.
PRESSBILD: TUI Kos är just nu den mest populära sommardest­inationen bland avgångarna från Halmstad.
 ?? ?? Anette Holmgren.
Anette Holmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden