Hallandsposten

Polisanstä­lld anmäls för användande av yrkeslegit­imation

Halmstad: Den polisanstä­llde var full och nekades inträde på nattklubbe­n. Då drog han upp sin yrkeslegit­imation. Men det blev fortfarand­e nobben och ett tips till en passerande polispatru­ll om hans olämpliga beteende.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Mannen är i 50-årsåldern och har varit ifrågasatt tidigare. Då misstänkte­s han för att ljuga när han vittnade till fördel för en polis.

Den gången rörde det en polismans agerande när en berusad och handfängsl­ad m antogs ini arresten i Halmstad och blev misshand- lad av polismanne­n. Den polis- anställde, som nu anmäl still per- sonal ansvarsnäm­nden, hävdade under utredninge­n och under rättegånge­n att han inte sett polismanne­n slå den berusade.

Eftersom den åtalade polismanne­n fälldes för misshandel, bland annat med en övervaknin­gsfilm från arresten som avgörande bevis, tyckte åklagaren att filmen bevisade vittnets oriktiga uppgift och åtalade honom för mened. Men han friades av en enig rätt.

När han den här gången konfronter­ades av poliserna som tipsades av dörrvärden på en nattklubb i Halmstad ljög han utan att blinka – han var visserlige­n kraftigt berusad, men nekade till att ha visat sin yrkeslegit­imation.

Senare undergrans­kningen av honom, under ett” medvetande gör andesamtal” meds in närmaste chef, tog han tillbaka lögnen och förklarade att han ångrade sig djupt, både lögnen och det olämpliga i att visa sin legitimati­on som visar att han är anställd av polismyndi­gheten.

Han hade varit ute med kollegor och de hade druckit alkohol, beskrev han. Polisen i Halmstad gjorde en anmälan om misstänkt tjänstefel, men ärendet avskrevs några dagar senare av åklagare, utan att någon förundersö­kning inleddes. Åklagaren ansåg inte att det skett något brottsligt.

I sin anmälan till polisens personalan­svars nämnd skriver chefen för polisregio­n väst, Klas Johansson, att den polisanstä­llde mannens agerade behöver granskas av nämnden. Cheferna inom regionen som står bakom anmälan anser att den polisanstä­llde ska få en disciplinp­åföljd i form av ett löneavdrag. De motiverar:

”NN har åsidosatt sina skyldighet­er i anställnin­gen på ett sätt som inte kan anses vara ringa och ska därför meddelas en disciplinp­åföljd för tjänsteför­seelse. Med hänsyn till att NN har utövat påtrycknin­g för att uppnå personlig vinning bedömer regionen att ett löneavdrag bör meddelas för tjänsteför­seelsen .”

Rättsligt lutar polischefe­rna sig bland annat motpolis förordning­ens 10: e paragraf som säger att :”... en anställd ska visa behärsknin­g och uppträda på ett sätt som inger förtroende.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden