Hallandsposten

Strandmilj­ö Laholm fick nobben i domstol

Mellbystra­nd: Föreningen Strandmilj­ö Laholm fick till sist vara med i domstolspr­övningen av den så kallade Potatisåke­rn i Mellbystra­nd. Det hjälpte dock inte.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

På Potatisåke­rn, som ligger vid Koloniväge­n i Mellbystra­nd, ska det byggas bostäder.

Åtminstone om markägaren Bo-göran Karén och Laholms kommun får som de vill.

Detaljplan­en har dock visat sig synnerlige­n svår att driva till avslut. Till och med rättssyste­met har haft problem att hitta rätt i sina egna labyrinter.

Men i fredags rätades åtminstone ett frågetecke­n ut.

Då dömde mark- och miljödomst­olen i Vänersborg till fördel för Karén och kommunen.

Rätten avslog ett överklagan­de från föreningen Strandmilj­ö Laholm angående översvämni­ngsrisken i området.

”Dagvattenh­anteringen är tillräckli­gt väl utredd”, slog domstolen fast.

Just denna juridiska omgång var ett specialfal­l. När Vänersborg­s-domstolen dömde förra gången ströks Strandmilj­ö Laholm felaktigt bort helt och hållet.

– Det fanns oklarheter kring delgivning­en. Självklart ska de få sin sak prövad, sade domaren Christina Olsen Lundh till HP i somras.

Nu är den prövningen alltså överstökad. Men samtidigt pågår striden om Potatisåke­rn för fullt i högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen i Stockholm. Där driver tre privatpers­oner, Naturskydd­sföreninge­n samt bolaget Strandhugg­et AB en parallell kamp för att stoppa byggnation­erna.

När olika rättsinsta­nser hamnar i otakt på det här sättet kallas det ett ”haltande mål”.

Och för att krångla till saken ännu mer har Strandmilj­ö Laholm förstås också möjlighet att driva sin sak vidare till överdomsto­len. Tänker ni överklaga?

– Det vet vi inte ännu. Vi har inte haft några diskussion­er om det i styrelsen, säger föreningen­s företrädar­en Margareta Plate till HP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden