Hallandsposten

Är min man otrogen eller bara trött?

- Kalle Norwald, leg. psykoterap­eut, svarar på frågor om sex och samlevnad Har du frågor till relationse­xperterna? Mejla din fråga till fraga@gp.se

” Att prata öppet om denna förändring och lyssna på varandras känslor och behov kan bidra till att skapa förståelse och förtroende

• Hej!

Den senaste tiden när jag och min man haft sex så slaknar han under förspelet eller samlaget. Sedan vill den inte upp igen. Han säger att han är trött men han orkar massa andra saker som vanligt. Nu börjar det bli lite jobbigt. Jag funderar om det kan vara otrohet, att han blivit äldre eller inte tycker jag är attraktiv längre? Med vänlig hälsning, Orolig

• Hej du Orolige!

Att märka förändring­ar i det sexuella samspelet med sin partner kan vara känslosamt och väcka många frågor. Först och främst är det viktigt att förstå att en minskad sexuell lust eller en erektil dysfunktio­n inte alltid indikerar otrohet eller en minskad attraktion. Det finns många anledninga­r till att erektionen inte beter sig som den har gjort i historien.

Det finns även många faktorer som kan påverka en människas sexuella hälsa. Exempelvis stress, åldrande, trötthet eller sjukdom för att nämna några exempel som jag har stött på genom åren. En röd tråd i lösningen på utmaningar­na jag också har sett är att hantera situatione­n på ett öppet och stödjande sätt.

Det är möjligt att din mans trötthet kan vara relaterad till andra aspekter av hans liv, som arbete, stress eller sömnbrist. Detta kan påverka hans energinivå­er och sexuella aptit. Det handlar med andra ord kanske inte om dig eller er relation alls utom utomståend­e faktorer.

Åldrande kan också spela en roll i förändring­ar av sexuell funktion, men det är viktigt att komma ihåg att det inte automatisk­t betyder att sexlivet måste lida. Nu vet jag inte om vare sig hans eller din ålder, men åldrande medför fysiska förändring­ar. Det finns samtidigt många sätt att anpassa och njuta av ett intimt förhålland­e genom åren.

Kommunikat­ion är nyckeln här, som många gånger annars också. Att prata öppet om denna förändring och lyssna på varandras känslor och behov kan bidra till att skapa förståelse och förtroende. Känslor av att inte vara attraktiv längre kan vara en känslig punkt. Det kan vara att din man kämpar med egna osäkerhete­r eller stressfakt­orer som påverkar hans sexuella självförtr­oende. Detta kan i sin tur leda till att du hamnar i negativa känslor om dig själv, i linje med hur han hanterar känslorna om sig själv.

I stället för att dra slutsatser på egen hand kan det vara värdefullt att dela med dig av hur situatione­n påverkar dig. Det skulle kunna låta något i stil med ”Jag upplever att jag går och tänker negativa tankar och har jobbiga känslor när vi inte har sex med varandra. Kan vi prata om det?”. Att utgå från de egna känslorna och upplevelse­rna är smart då det är din sanning. Presentera inte på en gång din oro om eventuell otrohet. Detta för att det är en teori grundad på din rädsla och med det inte nödvändigt­vis en sanning.

Du kan efter ett sådant samtal uppmuntra din man att söka profession­ell hjälp om han upplever fortsatta bekymmer. En samtalster­apeut, sexolog eller läkare på en vårdcentra­l kan ge stöd och vägledning för att förstå och hantera dessa förändring­ar på ett hälsosamt sätt. Om samtalet skulle resultera i vetskapen att det har skett eller sker en otrohet rekommende­rar jag er att ta kontakt med familjeråd­givningen som ska finnas i alla kommuner. De är vana att prata om dessa teman och kan hjälpa er utifrån er situation.

Sammanfatt­ningsvis är det centrala att hantera dessa frågor genom öppen och stödjande kommunikat­ion. Genom att vara lyhörda för varandras behov och känslor kan ni tillsamman­s arbeta mot en ömsesidig förståelse och hitta lösningar som fungerar för er båda.

Lycka till!

 ?? GENREBILD: MARTINA HOLMBERG ??
GENREBILD: MARTINA HOLMBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden