Hallandsposten

HBK bara detaljer från isländske landslagss­pelaren

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Han blev vald till seriens bästa spelare av spelarna själva i den högsta ligan och debuterade i helgen för Island mot Guatemala på A-landslaget­s turné till Miami. Nu återstår bara en läkarunder­sökning, erfar Hp-sporten, för att den poängstark­e yttermittf­ältaren Birnir Snaer Ingason lämnar isländska liga- och cupmästarl­aget Vikingur Reykjavik för – HBK.

– Inget är klart förrän det är klart och inget är påskrivet ännu så några detaljer återstår. Men jag har en bra känsla, medger HBK:S manager Magnus Haglund som redan i förra veckan för Hp-sporten bekräftade intresset.

Enligt isländska Fotbolti.net har den 27-årige islänninge­n också redan bestämt sig och säger att han har en överenskom­melse med HBK:

– Det här är ett lag i den högsta divisionen och jag är väldigt exalterad över detta.

– Ja, vi har haft en bra dialog, men de sista bitarna kan ju inte slutföras förrän Birnir är tillbaka från landslagsl­ägret i Florida och kommer hit, poängterar Magnus.

Det var HBK:S scout Lasse Jacobsson som på sin isländska speedtripp till Island i augusti upptäckte Ingason i seriefinal­en mellan Vikingur Reykjavik och Valur.

– På de fem, sex matcherna som jag hann se var det åtminstone fyra, fem spelare som såg riktigt intressant­a ut där Birnir nog stack ut mest av alla, säger han.

– En vass, kraftfull kantspelar­e som kan slå ut sin motståndar­e, både gå in i banan och ta eget avslut eller sticka på kanten och slå inlägg med vänsterfot­en som inte heller är så tokig även om han är högerfotad. Så på så sätt är han svårläst för motståndar­na och en riktig poängspela­re.

Efter att ha varit en stor talang (3 U21-landskampe­r), men ansetts vara alltför ojämn under åren i Fjölnir Reykjavik (2015–2018), Valur (halva 2019) och Kopavogur (2019–2021) kom det stora genombrott­et med flytten till Vikingur 2022, där han första säsongen gjorde fem mål och tre assist och i fjol tolv mål och sju assist på 22 matcher.

Som mittfältar­e.

Därför valde klubben att förlänga kontraktet redan i somras.

Men då, enligt uppgift, med en klausul inskriven att han få klubben lämna i januari om något intressant skulle dyka upp.

Både Magnus Haglund och Lasse Jacobsson ser också den isländska ligan som mycket intressant fotbollsma­rk.

– Ja, men även de yngre spelarna på U19-landslagsn­ivå som på sikt kan bli aktuella. Det är sällan som man blir missnöjd med isländska spelare och tack vare alla inomhushal­lar är de nu också bättre rent tekniskt, säger Lasse.

– Jag kommer ihåg när jag och ”Egga” (Eggert Gudmundsso­n) var över och skulle värva över Gunnar (Heidar Thorvaldss­on). Då fanns det ju inga hallar så han tränade knappt under vinterhalv­året utan jobbade då på fiskfabrik­en. Så det har hänt en del, även om det också blev ganska bra... skrattar Lasse och avser att Thorvaldss­on sedan blev allsvensk skyttekung.

Gudjon Baldvinsso­n, Kristinn ”Kiddi” Steindorss­on, Höskuldur ”Höggi” Gunnlaugss­on, Tryggvi Hrafn Haraldsson, Jonas Gudni Saevarsson, Gunnar Heidar Thorvaldss­on...

I raden av isländska värvningar kan HBK inom kort lägga till ytterligar­e ett namn: Birnir Snaer Ingason.

 ?? BILD: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVIC­H ?? Birnir Snaer Ingason debuterade i det isländska A-landslaget i helgen när han spelade en halvlek mot Guatemala. Nu är han bara en läkarunder­sökning bort från HBK.
BILD: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVIC­H Birnir Snaer Ingason debuterade i det isländska A-landslaget i helgen när han spelade en halvlek mot Guatemala. Nu är han bara en läkarunder­sökning bort från HBK.
 ?? BILD: EMMA WALLSKOG ?? HBK:S scout Lasse Jacobsson upptäckte Ingason under sin Islandsres­a.
BILD: EMMA WALLSKOG HBK:S scout Lasse Jacobsson upptäckte Ingason under sin Islandsres­a.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden