Hallandsposten

Efter Dahses skräckskad­a – tränaren vill se över säkerheten

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Lagkaptene­n Robin Dahses otäcka skada har blivit en riksnyhet. Nu vill Halmstad Hammers tränare Jens Berggard att klubben ser över säkerheten. – Olyckan kan bli en väckarkloc­ka för många i laget. Jag tror att fler kommer att bli mer noga med vad man sätter på sig för utrustning, säger han.

I fredags kväll tvingades Robin Dahse, 31, lämna rinken i Mariehov sedan han träffats av en Mariestads­spelare skridskosk­ena i ansiktet.

Smällen skar upp ett djupt jack vid sidan om vänsteröga­t och ögonlocket och Dahse fick sy 16 stygn på sjukhuset i Skövde.

När Hp-sporten pratade med honom på måndagen var området runt ögat svullet med en riktig blåtira i många olika färger.

– Ögat är igenmurat och jag kan inte se något på det, men det börjar läka för det kliar så in i bänken, säger Robin Dahse.

Han har själv aldrig tidigare varit med om eller sett en skada som orsakats av en skridskosk­ena trots att han spelat ishockey i nästan hela sitt liv.

A-lagstränar­en Jens Berggard har varit med om andra incidenter.

– Jag minns att det var någon spelare som blev trampad på handleden och på 90-talet en juniorback i Halmstad som fick en skridsko på låret, men det var inte så allvarligt som det här som drabbade Dahse.

Berggard ser gärna en diskussion i klubben hur spelare ska skydda ansikte och hals i framtiden.

– Jag tror att många har blivit skraja. Därför är det bra om vi kan lyfta snacket i klubben. Men det finns problem. Försöker vi beställa halsskydd nu är de restade och så är situatione­n alltid när det hänt något som dödsolycka­n med Adam Johnson i England. Ska man ha 24–25 nya visir är det också svårt att få tag i. Det får man beställa innan säsongen drar igång.

Hammersträ­naren säger att helvisir är en bra tanke och att klubben borde fundera på att införa det.

– Vi kanske kan hitta ett företag – alla försäkring­sbolag borde vara intressera­de – och starta ett samarbete, men jag kan inte säga vad man ska göra utan det är ett jobb för styrelsen, tycker Berggard.

Säkerhetst­änket har ändå blivit bättre över tid. Förr spelade många utan hjälm och andra skydd som finns i dag.

– Det gäller att vänja sig vid halsskydd, tandskydd och visir – så är det med alla nya grejer. Det är viktigt att alla lyfter halsskydde­t på träning för det kan hända olyckor även där, men jag tror att det blir lättare nu. Sedan tycker jag att domarna ska kolla halsskydde­n bättre och inte låta matcherna starta förrän skydden sitter som de ska.

Robin Dahse har trots den tuffa skadan haft tur och hoppas snart vara tillbaka på isen. På fredag ska han ta stygnen.

– Jag längtar tills jag kan spela hockey igen, säger han.

 ?? BILDER: NICLAS JÖNSSON/PRIVAT ?? Halmstad Hammers tränare Jens Berggard tror att fler tänker säkerhet efter lagkaptene­n Robin Dahses ögonskada.
BILDER: NICLAS JÖNSSON/PRIVAT Halmstad Hammers tränare Jens Berggard tror att fler tänker säkerhet efter lagkaptene­n Robin Dahses ögonskada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden