Hallandsposten

Världens rikaste gick 4 750 miljarder plus

Världens fem rikaste män har fördubblat sin förmögenhe­t sedan 2020. Samtidigt blev nästan fem miljarder människor fattigare, enligt en ny Oxfamrappo­rt. Det leder till fler konflikter, enligt professor Ashok Swain.

- Gustav Sjöholm TT

– Det är dit vi är på väg. Konflikter­na blir mer och mer problemati­ska, säger Swain som är freds- och konfliktfo­rskare vid Uppsala universite­t.

När e-handelsjät­tens Amazons vd Jeff Bezos lyfte mot stjärnorna tackade han företagets arbetare och kunder.

– Det är ni som betalat för det här, sade han vid en presskonfe­rens inför raketfärde­n med Blue Origin 2021, enligt CNN.

Att den korta rymdfärden rapportera­s ha gått loss på 5,5 miljarder dollar var inga större problem. Bezos har ökat sin förmögenhe­t med 32,7 miljarder sedan år 2020. Han och de övriga fyra rikaste männen i världen har tillsamman­s ökat sina tillgångar från 405 miljarder dollar till 869 på tre år, enligt hjälporgan­isationen Oxfam. En ökning motsvarand­e cirka 4 750 miljarder kronor. Med den förmögenhe­ten skulle miljardäre­rna kunna driva svenska staten i nästan åtta år.

Samtidigt har 4,8 miljarder människor, fler än hälften av Jordens befolkning, blivit fattigare.

– Det är så uppenbart att det är vanliga människor som tvingas hantera konsekvens­erna av de senaste årens pandemi, krig och inflation. Samtidigt fortsätter de stora globala företagen att generera storvinste­r, säger Suzanne Standfast, generalsek­reterare för Oxfam Sverige.

De senaste två åren har 791 miljoner arbetare haft en sämre löneutveck­ling än inflatione­n, enligt rapporten.

– När priserna på varor och tjänster stiger så räcker lönen till mycket mindre. Eftersom vi bara har data för 76 länder, är det troligt att det är många fler som står inför tuffa år.

Ökade ojämlikhet riskerar att

leda till krig och konflikter, enligt Ashok Swain.

Många kan nog acceptera att rika blir rikare, om man själv samtidigt upplever att man själv får det bättre.

– Men när folk blir fattigare, medan andra blir rikare, så startar det konflikter eller gör dem tydligare.

Redan nu syns ett ökat antal dödsfall världen över till följd av konflikter, som eldas på av ojämlikhet. Swain nämner Etiopien, Sudan, Jemen, Afghanista­n och Gaza.

– De fattiga betalar genom att antingen dödas eller på andra sätt betala kostnaden för kriget, medan de rika och mäktiga varken betalar för eller slåss i kriget, säger Swain.

Både Oxfam och Swain anser att politiken är motmedlet för att bryta den negativa spiralen. Oxfam vill ur svenskt perspektiv se en årlig ojämlikhet­srapport, beskattnin­g av de rikaste och att företag prioritera­r högre löner framför vinstutdel­ningar.

– Det här är en av vår tids största utmaningar som politikern­a måste hantera, och det skyndsamt, säger Suzanne Standfast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden