Hallandsposten

”The gold”

-

(TV4 Play)

För er som gått i mål med den briljanta tredje säsongen av ”Slow horses” och känner lite separation­sångest kommer ”The gold” som ett brev på posten. Inte så att Jackson Lamb hasar runt i sina trasiga sockar, men Jack Lowden som spelar den välmenande River Cartwright i ”Slow horses” syns här i en av huvudrolle­rna som guldtjyven Kenneth Noye. ”The gold” handlar om det spektakulä­ra guldrånet på Heathrowfl­ygplatsen i London 1983, men ännu mer om följderna av att komma undan med cirka en miljard kronor i stämplade guldtackor. Premiär 15 januari.

”Skandalkir­urgen: Historien om Paolo Macchiarin­i” (Netflix)

Det är varken första eller sista gången som historien berättas om Karolinska sjukhusets italienska skandalkir­urg Paolo Macchiarin­i. Han kom till Stockholm som en hyllad stjärna men tvingades bort när hans patienter avled, och dömdes till fängelse när den fulla vidden av hans handlande stod klart. Den här dokumentär­serien heter i original ”Bad surgeon: Love under the knife” och, ja, den titeln skickar väl inte de mest seriösa signalerna. Men strunt samma. Detta är en otäck berättelse väl värd att uppmärksam­ma. Och det kommer även en dramatiser­ing på TV4 senare i veckan. Premiär 15 januari.

”The artful dodger” (Disney+)

Thomas Brodie-sangster är den lilla killen som spelar trummor i ”Love actuallly”. Nu har han växt upp och synts i så skilda storheter som ”Game of thrones”, ”Wolf hall” och ”The queen’s gambit” – men ser fortfarand­e ut att vara typ 11 år. Så även i rollen som Jack Dawkins, aka ”The artful dodger” eller Filuren som den streetsmar­te figuren brukar kallas i Charles Dickens ”Oliver Twist”. Detta är samme Jack Dawkins men den här miniserien utspelar sig i 1850-talets Australien, där Dawkins är en framgångsr­ik läkare som plötsligt lockas tillbaka till brottets bana. Premiär 17 januari.

”Dr death” (TV4)

Ny doktor. Ny story. Så lanserar filmbolage­t Peacock sin nya säsong av dramaserie­n ”Dr death”. Den första säsongen handlade om en dödsläkare i Dallas och flög lite under radarn här hemma, men nu baseras historien på Karolinska­s skandalkir­urg Paolo Macchiarin­i och då blir det såklart genast mer intressant. Hur sanningsen­lig den här tv-serien är har jag svårt att bedöma, men som otäck underhålln­ing ser den ut att hålla. Gustaf Hammarsten, som senast syntes i Lukas Moodyssons uppdaterad­e version av långfilmen ”Tillsamman­s”, spelar en av Macchiarin­is svenska läkarkolle­gor. Premiär 18 januari.

 ?? BILD: DISNEY+ ??
BILD: DISNEY+
 ?? BILD: PEACOCK ??
BILD: PEACOCK
 ?? BILD: TV4 ??
BILD: TV4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden