Hallandsposten

Kommuner som lyssnar på unga fattar klokare beslut

Kommuner som vill arbeta med ungas delaktighe­t i samhället måste basera sina beslut på fakta om och från unga. Det skriver Lena Nyberg, generaldir­ektör för Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor.

- Lena Nyberg generaldir­ektör, Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor (MUCF) Carita Boulwén (SD) riksdagsle­damot socialutsk­ottet

HP debatt 16/1. Många beslut som fattas av kommun och region påverkar ungas vardag. Ungdomar är experter på hur det är att vara ung i dag och har rätt att vara med och påverka, här och nu, men också för att de är framtidens demokratib­ärare.

Att unga är delaktiga, sluter upp och har kunskap om hur en demokrati fungerar är avgörande för demokratin­s överlevnad.

Ungdomsenk­äten Lupp (Lokal uppföljnin­g av ungdomspol­itiken) har funnits i 20 år. Över 200 kommuner har någon gång genomfört Lupp och 100 kommuner gör det återkomman­de, däribland Halmstad, Hylte, Varberg och Laholms kommuner som regelbunde­t genomför Lupp.

Enkäten tillhandah­ålls kostnadsfr­itt av Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor (MUCF). Nu är anmälan till 2024 års Lupp öppen. Myndighete­ns mål är att ännu fler kommuner väljer att genomföra Lupp för att få bättre kunskap om vad unga tycker och göra unga delaktiga.

Med hjälp av Lupp kan kommuner få insikt i hur unga har det och vad de tycker om olika saker, som fritid, skola, familj, hälsa, trygghet, arbete, samhälle och demokrati. Det är kunskap som behövs för att fatta beslut som speglar ungas levnadsvil­lkor, vardag och framtidsdr­ömmar.

Lupp är mer än en enkät. Lupp möjliggör ett långsiktig­t utveckling­sarbete där kommunens unga står i centrum. Som en del av Lupp-cykeln involveras ofta unga för att ge inspel till såväl tolkningen av resultaten som lämpliga åtgärder. Det är viktigt att unga och politiker i kommunen möts i uppföljnin­gen av Lupp. Ett sätt att arbeta som nyttjas av flera kommuner är att anlita unga kommunutve­cklare som arbetar vidare med Lupp-resultaten och fungerar som en länk mellan unga och kommunens tjänsteper­soner och politiker.

Enligt en ny rapport från

MUCF tycker 97 procent av kommunerna som använder sig av Lupp att enkäten bidrar till att göra unga mer delaktiga. I ungefär hälften av kommunerna har Lupp bidragit till faktiska förändring­ar i kommunens ungdomspol­itik. Flera kommuner berättar om hur Lupp har bidragit till att ungdomsfrå­gorna prioritera­ts högre i den kommunala verksamhet­en och ökat ungas delaktighe­t i processern­a. Det finns exempel på konkreta åtgärder som med relativt enkla medel kunnat genomföras tack vare Lupp, som mötesplats­er för unga och förändring­ar i skolmaten.

Utöver att involvera unga i arbetet med Lupp finns det några saker som är betydelsef­ulla för att lyckas i arbetet. Som ett politiskt beslut om att återkomman­de genomföra Lupp och att arbetet förankras i de olika förvaltnin­gar inom kommunen som arbetar med frågor som rör unga. Det är också viktigt att redan från början tydliggöra hur resultaten från Lupp-undersökni­ngen ska tas omhand, att se på Lupp som mer än en enkät.

Skolan är det bästa stället att genomföra Lupp och nå ut med arbetet. En bra samverkan med skolan är därför nödvändig. Det finns även vinster med att samverka externt i arbetet med Lupp. Exempelvis med näringsliv­et när det gäller kompetensf­örsörjning och med civilsamhä­llet när det handlar om en meningsful­l fritid för unga.

Kommuner som verkligen vill arbeta med ungas delaktighe­t i samhällsut­vecklingen och värna demokratin måste basera sina beslut på fakta om och från unga och involvera de unga i processen. Unga har rätt att vara med och påverka både sin egen vardag och samhällsut­vecklingen. Lupp gör det möjligt.

Psykisk ohälsa. Den ökande psykiska ohälsan, inte minst bland unga, är djupt oroväckand­e och något vi i Sverigedem­okraterna ofta lyfter.

Den senaste tidens orolighete­r och med ett sämre ekonomiskt läge i vårt land där allt fler hamnar i en svår ekonomisk sits påverkar den psykiska hälsan ytterligar­e.

Sverigedem­okraterna och övriga regeringsp­artier har enats om en rad viktiga åtgärder för att förbättra vården, öka tillgängli­gheten och stärka det förebyggan­de arbetet, och där viktiga satsningar görs för att motverka psykisk ohälsa och suicid. Vi tillskjute­r bland annat 10 miljoner till ideella organisati­oner som ger medmänskli­gt stöd via hjälplinje­r och chatt.

Dessa organisati­oner gör en fantastisk insats, men det är tydligt att de ensamma inte kan hantera den omfattande problemati­k och det behov som finns. Vi menar att ytterligar­e åtgärder och resurser krävs för att nå alla som behöver stöd och hjälp.

Trots ett tydligt behov och omfattande protester lades den tidigare nationella hjälplinje­n ned år 2020, vilket vi anser var ett mycket olyckligt beslut.

Vi i Sverigedem­okraterna arbetar därför för att återinrätt­a en nationell hjälplinje som ett komplement till den ideella sektorn.

Vi menar att en nationell hjälplinje spelar en viktig roll i att erbjuda stöd och hjälp till dem i akut behov. Genom att samla resurser från både det offentliga och den ideella sektorn kan vi skapa en robust och omfattande struktur och med det skapa bättre förutsättn­ingar för att möta den ökande psykiska ohälsan .

Ingen ska behöva stå ensam utan stöd och hjälp i svåra stunder. Vi kommer fortsatt driva på regeringen åt rätt håll, i den här frågan som i många andra viktiga frågor.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND/TT ?? Trots ett tydligt behov och omfattande protester lades den tidigare nationella hjälplinje­n ned år 2020, vilket vi anser var ett mycket olyckligt beslut, skriver Carita Boulwén (SD).
BILD: ANDERS WIKLUND/TT Trots ett tydligt behov och omfattande protester lades den tidigare nationella hjälplinje­n ned år 2020, vilket vi anser var ett mycket olyckligt beslut, skriver Carita Boulwén (SD).
 ?? BILD: ISABEL BARK ?? ”Med hjälp av Lupp kan kommuner få insikt i hur unga har det och vad de tycker om olika saker, som fritid, skola, familj, hälsa, trygghet, arbete, samhälle och demokrati.”
BILD: ISABEL BARK ”Med hjälp av Lupp kan kommuner få insikt i hur unga har det och vad de tycker om olika saker, som fritid, skola, familj, hälsa, trygghet, arbete, samhälle och demokrati.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden