Hallandsposten

Alla blir vinnare med rätt tillväxtpo­litik

Sverige kan dra lärdomar av EU:S tillvägagå­ngssätt för regelfören­kling, den så kallade ”en in, en ut”-principen. Varje ny regel som träder i kraft för företagare bör följas av en borttagen dito.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 17/1. Varför tog det sådan tid? Det var den omedelbara fråga som dök upp när regeringen nyligen aviserade att de vill göra livet enklare för företagare. I ett pressmedde­lande deklarerar näringsmin­ister Ebba Busch (KD) att regeringen vill skicka en tydlig signal om att regelfören­klingar för företag är ett prioritera­t område. Det är välkommet besked, men det är ett arbete som borde ha inletts redan den första veckan i regeringss­tällning – inte halvvägs in i mandatperi­oden.

Inte minst eftersom även företagare upplever det tuffa ekonomiska läget. En minskad regelbörda kan därför leda till att svenska företagare kan ägna mer tid och resurser åt att förbättra sina verksamhet­er i stället för att navigera genom snåriga, och inte sällan onödiga, regelverk.

Varje timme och krona som tillbringa­s med att försöka förstå och följa krångliga regler är en resurs som inte används för tillväxt eller jobbskapan­de.

I grunden handlar det dock inte bara om att rensa i regelverke­n, utan om att skapa en miljö där företag kan växa. Exempelvis genom att korta långa väntetider på tillstånd eller ta bort oklarheter i tidskrävan­de kravspecif­ikationer till myndighete­r. Eller att se till att myndighete­r är mer tillmötesg­ående, och får en bättre inblick i en företagare­s vardag, något som är minst lika viktigt. Får företagare bättre förutsättn­ingar att anställa och växa, gynnar det både näringsliv­et och samhället i stort.

Till skillnad från vad många tror står förenkling­ar av regelverk i många fall inte mot andra viktiga värden. En hel del lagar och regler som påverkar företagare till det sämre har på många sätt spelat ut sin roll och står inte i konflikt med vare sig miljöskydd eller trygghet för konsumente­n. I stället handlar det om regelverk som finns kvar endast av det skälet att det under lång tid har varit på ett visst sätt.

Enligt en opinionsun­dersökning från Näringsliv­ets Regelnämnd upplevde var femte företag i fjol att det har blivit krångligar­e att följa regelverke­n jämfört med året dessförinn­an.

En reform som skulle adressera frågan på ett bättre sätt, i stället för att bara ”skicka en tydlig signal” är att inleda ett arbete som rensar i regeldjung­eln som begränsar den ekonomiska tillväxten och därmed står i vägen för jobbskapan­de.

En viktig princip är till exempel att ta bort lagar och regelverk som inte tillför någonting till varken företagare­n eller samhället i stort. Målet måste vara att ha en effektiv och målinrikta­d lagstiftni­ng som uppfyller sitt syfte utan att skapa onödiga svårighete­r eller kostnader.

En annan princip, där Sverige kan dra lärdomar av EU:S tillvägagå­ngssätt för regelfören­kling, är den så kallade ”en in, en ut”-principen. Det innebär att varje ny regel som träder i kraft ska leda till att en befintlig regel tas bort eller förenklas. En sådan strategi skulle inte bara kontroller­a regelbörda­n utan även säkerställ­a att varje ny regel som ser dagens ljus är välmotiver­ad och nödvändig.

"Får företagare bättre förutsättn­ingar att anställa och växa, gynnar det både näringsliv­et och samhället i stort.

 ?? BILD: ANNIKA BYRDE ?? Krångel. Företagare i Sverige har idag ett oändligt antal regler att hålla reda på och anpassa sig till.
BILD: ANNIKA BYRDE Krångel. Företagare i Sverige har idag ett oändligt antal regler att hålla reda på och anpassa sig till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden