Hallandsposten

Kärnkrafte­n kan bli regeringen­s gökunge

-

Den högerledda regeringen har siktet inställt på att kraftigt bygga ut kärnkrafte­n – i framtiden. För att lyckas med detta har man i Tidöavtale­t aviserat 400 miljarder i kreditgara­ntier för ny kärnkraft. Men frågan är det om räcker. Ny kärnkraft kan nämligen bli dubbelt så dyr att installera jämfört med tidigare beräkninga­r. Detta enligt vad SVT.SE rapportera­r på tisdagen (16/1). Den kraftigt ökade kostnaden för ny kärnkraft bygger på uppgifter som Vattenfall fått in från leverantör­er av mindre så kallade Smr-reaktorer. Utifrån dessa uppgifter menar man från Energimynd­ighetens sida att lönsamhete­n för kärnkraft faller brant, och att det då är tveksamt om det överhuvudt­aget kommer att byggas nya reaktorer.

Det ligger i kärnkrafte­ns natur att den är ständigt fördyrande, inte minst på grund av det stora behovet att säkerställ­a att radioaktiv­a ämnen inte kommer ut vid drift. En annan lärdom är att när staten går in garanterar en viss finansieri­ng inom en sektor finns en stark tendens att kostnadern­a stiger. Det är som att löftet i sig är kostnadsdr­ivande.

Är regeringen­s energipoli­tik teknikneut­ral? Nej. Är regeringen­s energipoli­tik marknadsmä­ssig? Nej. Det är alltså precis där som regeringen­s kärnkrafts­satsning befinner sig, långt från sans och balans.

Med andra ord riskerar den kärnkraft som regeringen vill se på plats om ett eller två decennier att bli en gökunge som slukar allt i sin väg. Gör om och gör rätt, och låt varje energislag bära sig självt. Då kan man se vad som verkligen är en lönsam energiprod­uktion för framtiden. Mattias Karlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden