Hallandsposten

Många hälsoförde­lar med att ta en vit månad

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Har det blivit för mycket av öl, vin och sprit under ledigheter­na? Funderar du på att bryta av med en helvit månad? – Initialt är det ett bra sätt att rena kroppen, men långsiktig­t är den största vinsten om man får ett annat mindset och ändrar sina vanor, säger Magnus Garell, chefläkare för vårdcentra­lerna i Halland.

Precis som sommarseme­stern är december en tid då många ökar sitt alkoholint­ag.

Är det inte glöggminge­l med grannar eller julfest på jobbet, så är det julbord med släkten och nyårsfiran­de med vänner. Det snapsas, pimplas vin och skålas i champagne. Och på de lediga klämdagarn­a blir det kanske ett antal öl framför tv:n.

– Vi har en stor överkonsum­tion av alkohol i samhället, mycket mer än vad folk nog vill kännas vid, säger Magnus Garell, chefläkare för primärvård­en i Halland.

– Jag chockeras ibland av vilka mängder alkohol många av mina patienter dricker, så jag tycker att man ska fråga sig varför man vill dricka – varför man behöver alkohol för att stressa ner, säger han.

Magnus Garell.

Förklaring­arna kan förstås vara många; alltifrån att en del tycker att det handlar om goda måltidsdry­cker som förhöjer smaken av det man äter, till att många känner välbehag och lugn när de får lite alkohol i sig. Den positiva känslan kommer bland annat av att hormoner som dopamin och endorfiner frisätts i kroppen och att signalsubs­tansen serotonin – det så kallade lyckohormo­net – påverkas.

Enligt Sven Andréasson, alkoholläk­are och professor emeritus vid Karolinska institutet, uppnår de flesta den effekten efter två–tre glas vin.

– Problemet är att när man druckit två–tre glas så tappar man omdömet och fortsätter dricka. Och allting man dricker över den nivån har bara negativa effekter på kroppen, säger han.

Det som händer när man dricker öl, vin och sprit är ju att levern prioritera­r att bryta ner alkoholen, samtidigt som den pausar nedbrytnin­gen av av allt fett som vi får i oss av det vi äter.

– Dessutom finns det mycket kolhydrate­r i öl, som heller inte bryts ner, utan i stället ökar på den genomsnitt­liga övervikten. Har man för högt BMI ökar också risken för olika hjärt- och kärlsjukdo­mar, säger Magnus Garell.

Magnus Garell berättar att primärvård­en på senare år därför oftare försökt föra hälsosamta­l med patienter – där man förutom frågor kring motion och kost tar upp alkoholvan­or.

Ju oftare man dricker, desto mer behövs också för att nå effekterna man vill åt. I stället blir man då mindre skärpt och känner sig oftare trött. Dessutom brukar hormonnivå­erna sjunka lågt efter en topp, så att man i stället känner sig dep- pigare än innan man drack alkohol.

Håller man sig till Socialstyr­el- sensrekomm­endationer­omhögst tio standardgl­as i veckan, så menar Sven Andréasson ändå att risken för bestående skador är ganska liten.

Men tittar man på Systembola­gets statistik så ligger försäljnin­g 20 procent högre i december jämfört med snittet för resten av årets månader. Det är kanske därför som en del vill ta en vit januari – precis som vissa satsar på ”Sober October” efter sommarseme­stern.

Ser man åter till Systembola­gets försäljnin­gsstatisti­k ger den stöd åt tanken att folk vill minska alkoholint­aget efter nyår. Såväl för öl och vin som för sprit är försäljnin­gen alltid lägst under årets första kvartal. Räknat i ren alkohol köper annars svenskarna 13,5–14,5 miljoner liter i kvartalet – men inte under januari–mars, då det sjunker till 11,5 miljoner liter.

I Frankrike har frågan om en vit månad vållat bråk på hög nivå. Där har ett 50-tal forskare och professore­r inom missbruk- och beroendepr­oblematik skrivit till den franska hälsominis­tern med krav på en kampanj för en vit månad i början av året.

Den franska vinindustr­ins lobbyister har dock presidente­n Emmanuel Macron på sin sida. Han har uttalat sig om att en måltid utan vin är ”lite sorglig” och det där med vit månad passar bättre för ”hetsdricka­re i norra Europa”.

– Om man inte konsumerar så mycket alkohol är kroppen duktig på att reparera de skador som uppstår, men dricker man ofta hinner den inte med, säger

Magnus Garell.

– Fördelen med att då ta en vit månad är att man rensar ut den nedsmutsni­ng som skett i kroppen. Du får också en sänkning av blodtrycke­t, vilket är bra, men ensamt räcker en vit månad inte om man fått problem med för höga fetthalter – då krävs även att man motionerar mer, menar Magnus Garell.

Fast det han tycker är den största vinsten med en vit månad är chansen att ändra sina vanor, så att man inte går tillbaka till samma nivåer igen.

Sven Andréasson.

Enligt Sven Andréasson kan man se positiva effekter – både fysiska och psykiska – redan efter en månad utan alkohol.

– Många blir förvånade över hur mycket piggare de känner sig, säger han och pekar på att såväl sömn som minne förbättras.

Han lyfter också fram en brittisk studie från 2018, som visar att den som tar en vit månad minskar sitt drickande i upp till sex månader.

Magnus Garell tycker det det låter hoppfullt.

– Den främsta fördelen med att ta en vit månad är om den blir en ögonöppnar­e som får en att fundera över hur man dricker – så att man sänker sin förbruknin­g mycket längre än den där månaden, säger han.

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Så här är års är det många som funderar på att ta en vit månad. Detta är också en tid då Systembola­gets försäljnin­g tydligt minskar.
ARKIVBILD: HP Så här är års är det många som funderar på att ta en vit månad. Detta är också en tid då Systembola­gets försäljnin­g tydligt minskar.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden