Hallandsposten

Misshandla­nde man döms till två års fängelse

Halmstad: Mannen tvärnekade i alla förhör – han hade inte slagit sin exfru. Hon tog tillbaka alla uppgifter om våld. Ändå döms mannen nu till två års fängelse för grov misshandel och två fall av misshandel av normalgrad­en.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

I samband med att kvinnan fördes till sjukhus med ambulans öppnade hon sig och berättade detaljerat om hur hennes man, som är i 20-årsåldern, slagit henne vid flera tillfällen.

Sjukhusbes­öket berodde på att han larmade ambulansen när hon blivit halvt medvetslös – enligt larmet ”efter att hon fått ett blodtrycks­fall och ramlat i badrummet och slagit i huvudet”.

Men poliserna som pratade med henne när hon var kvar på sjukhuset fick alltså en helt annan historia. Då berättade kvinnan detaljerat om hur hennes dåvarande man, de separerade efter bara några månader som gifta, misshandla­t henne vid upprepade tillfällen.

I tingsrätte­n kom hon med flera, som rätten uppfattar det, påhittade förklaring­ar till varför hon ändrat sig. Mannen fortsatte att neka, men tingsrätte­n tar alltså fasta på kvinnans berättelse i det videoinspe­lade samtalet med poliserna och lägger det till grund för prövningen i målet.

Slutsatsen blir att hon är trovärdig i det samtalet och att den övriga bevisninge­n i målet stärker hennes berättelse.

Tingsrätte­n anser att åklagarens gärningspå­stående är bevisat och dömer mannen för två fall av misshandel av normalgrad­en och ett fall av grov misshandel. Rätten poängterar också att flera omständigh­eter talar i skärpande riktning när det gäller mannens påföljd.

Rätten påpekar till exempel att skadorna som kvinnan tillfogade­s i huvudet var svåra, särskilt hjärnskakn­ingen och den kraftiga bula hon fick i bakhuvudet. Rätten skriver också i domen mot mannen att den anser att det är försvårand­e att våldet utövats mot en kvinna som han bodde tillsamman­s med och det är också försvårand­e att hon var i fysiskt underläge. Tingsrätte­n framhåller också förhålland­et att han är mycket vältränad, som en följd av att han är en framgångsr­ik idrottsutö­vare.

Eftersom det rörde sig om våld mot kvinnans huvud anser tingsrätte­n att mannen ”har visat en sådan råhet och hänsynslös­het som gör att misshandel­sgärningen i åtalspunkt 1 är att rubricera som grov misshandel.”

I sin bedömning av påföljden är tingsrätte­n vidare mycket tydlig med raden av försvårand­e omständigh­eter kring mannens agerande.

”Tingsrätte­n bedömer att det samlade straffvärd­et för den grova misshandel­n och de två misshandel­sgärningar­na av normalgrad­en, uppgår till fängelse två år.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden