Hallandsposten

Man greps i Iran efter svensk order

- Simon Uggla

En svensk man i 20-årsåldern fängslades i början av januari i Iran. Enligt mannens advokat greps han sedan svenska åklagare efterlyst honom internatio­nellt.

– Det handlar inte om att han är misstänkt för brott där, han greps till följd av den internatio­nella arresterin­gsordern som utfärdades från Sverige, säger advokat Joel Apitzsch som företräder mannen.

Orsaken till arresterin­gsordern är att mannen, som är hemmahöran­de i Västerås, är häktad i sin utevaro för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, något VLT först rapportera­de.

Misstankar­na rör inblandnin­g i mordet på en 18-årig man i Västerås den 9 juli förra året. Mannen anhölls i sin frånvaro den 5 september och häktades i sin utevaro vid Västmanlan­ds tingsrätt den 22 december. Han nekar till brott.

Enligt Joel Apitzsch har mannen släkt i Iran men ska inte vara iransk medborgare.

– Min klients inställnin­g är att han så snabbt som möjligt vill utlämnas till Sverige och jag arbetar för att det ska bli så.

UD bekräftade på måndagen att en svensk man i 20-årsåldern gripits i Iran och att ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndighete­r. Man har inte velat kommentera orsaken till gripandet med hänvisning till ”konsulär sekretess”.

TT har varit i kontakt med mannens familj som avböjer kommentar och även sökt UD och åklagare Fredrik Ingblad, som leder målet där mannen är misstänkt.

Flera svenskar har under de senaste åren fängslats i Iran på oklara grunder.

Forskaren Ahmadreza Djalali greps 2016 anklagad för spioneri och dömdes till döden året därpå. I april 2022 greps Eu-diplomaten Johan Floderus, även han anklagad för spioneri. Rättegånge­n mot Floderus pågår.

Enligt uppgifter greps Johan Floderus som en konsekvens av målet mot iraniern Hamid Noury, som i hovrätten nyligen dömdes till livstids fängelse för folkrättsb­rott. Iran har fördömt målet som ”politiskt motiverat”.

"Min klients inställnin­g är att han så snabbt som möjligt vill utlämnas till Sverige och jag arbetar för att det ska bli så

Joel Apitzsch ... som företräder mannen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden