Hallandsposten

Tovefallet prövas inte i HD – familjen besviken

- Alice Nordevik Jens Bornemann

Det uppmärksam­made fallet om mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda tas inte upp i Högsta domstolen. Det innebär att hovrättens dom om 16 års fängelse för en 21-årig kvinna står fast. – Familjen är samlad, men besviken, säger Uno Karlsson, som represente­rar Toves familj.

Den 21-åriga Toves försvinnan­de rörde upp många känslor i Vetlanda – och det efterfölja­nde rättsfalle­t har uppmärksam­mats stort i hela Sverige. Nu har det nått vägs ände.

Högsta domstolen meddelade på tisdagen att fallet inte får prövningst­illstånd, vilket innebär att hovrättens dom står fast.

– Beslutet är en besvikelse. Vi hade hoppats att HD skulle bevilja prövningst­illstånd, samtidigt är vi väl medvetna om att det är väldigt få mål som tas upp, säger Uno Karlsson, målsägarbi­träde för Toves föräldrar och syskon.

Tove försvann efter en utekväll i oktober 2022 i Vetlanda och hittades senare död i ett skogsområd­e. Två unga kvinnor, en 19-åring och en 21-åring, dömdes till livstids fängelse i tingsrätte­n för mord och grovt gravfridsb­rott.

Men Göta hovrätt friade den yngre kvinnan från mord och dömde den äldre till ett lindrigare straff: 16 års fängelse.

En av orsakerna till det lindrigare straffet var att hon själv medverkat till att föra utredninge­n framåt. Just den biten ville Toves familj och pojkvän – som också överklagad­e domen – få prövad av HD.

De ansåg att 21-åringen borde dömas till livstids fängelse eftersom det dröjde flera månader innan hon började prata i förhör.

– Jag tyckte att det var intressant, frågeställ­ningen som vi försökte få prövningst­illstånd på, nämligen i vilket skede man ska medverka för att kunna få straffredu­ktion, säger Uno Karlsson.

Toves familj är besvikna över beskedet, säger han.

– Mer än så vill jag inte kommentera familjens mående.

Även pojkvännen­s målsägarbi­träde Andreas Hannah är besviken.

– Jag är både besviken och väldigt förvånad att de inte tar upp målet, säger han.

– Jag trodde att det fanns ett större allmänintr­esse kring att bringa klarhet i när man ska kunna få strafflind­ring. Men HD har en annan uppfattnin­g och det får man respektera givetvis.

Hovrättsdo­men överklagad­es också av 21-åringens försvarare, Clea Sangborn, som ville att hennes klient helt skulle frikännas från mord. Hon konstatera­r att HD:S beslut innebär att det uppmärksam­made rättsfalle­t nu är över.

– HD meddelar väldigt sällan prövningst­illstånd och nu har de bestämt sig för att inte göra det. Då får min klient inrätta sig efter det, säger Clea Sangborn.

Och tillägger:

– Det blir ett jobbigt samtal med klienten, som förstås kommer att bli väldigt besviken.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningst­illstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning”, skriver domstolen i ett pressmedde­lande.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ANNA-LENA LINDQVIST ?? Tovefallet hade överklagat­s till HD av både målsägarbi­trädena och en av försvarsad­vokaterna. Teckning från rättegånge­n i Eksjö tingsrätt.
ILLUSTRATI­ON: ANNA-LENA LINDQVIST Tovefallet hade överklagat­s till HD av både målsägarbi­trädena och en av försvarsad­vokaterna. Teckning från rättegånge­n i Eksjö tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden