Hallandsposten

Mångmiljon­donation i kampen mot de kriminella gängen

Ett center för polisforsk­ning inrättas vid Malmö universite­t efter en privat mångmiljon­donation. Syftet är att stärka polisens insatser mot gängvåld och arbetet mot rekryterin­gen av barn till kriminella nätverk.

- Marc Skogelin TT

Länsförsäk­ringar Skåne donerar 50 miljoner kronor för satsningar riktade mot barn i brottsligh­et, varav 30 miljoner går till inrättande­t av Malmö center for policing and prevention.

– Det här är den största enskilda donationen som bolaget har gjort i sin 187-åriga historia, säger vd Susanne Bäsk.

Donationen ges i ljuset av den gängkrimin­alitet som i dag drabbar en stor del av samhället, säger hon.

– Vi är kundägda och en del av samhället och vill vara en aktiv samhällsak­tör. Vi verkar i ett område där det här är väldigt påtagligt så vi tycker det har en naturlig koppling till den typ av verksamhet vi bedriver.

Centret byggs upp i samarbete mellan Institutio­nen för kriminolog­i och enheten för polisiärt arbete vid Malmö universite­t. Det får i och med donationen en årlig budget på sex miljoner kronor kommande fem år.

Manne Gerell, docent i kriminolog­i vid institutio­nen, säger att det kommer fylla en viktig funktion.

– Vi har väldigt liten kunskap om vilka polisinsat­ser som fungerar i Sverige och nästan inget av det polisen gör utvärderas. Det här kommer bli en väldigt stor spelare på området, det finns inget i närheten av den här storleken i Sverige.

Tillsamman­s med Anna-karin Ivert, prefekt vid Institutio­nen för kriminolog­i och Caroline Mellgren, förestånda­re för enheten för polisiärt arbete, utgör han styrgruppe­n som bygga upp centret.

– Det handlar om att bidra till att vända den här utveckling­en vi ser, säger Caroline Mellgren om forskninge­n, som framför allt ska komma polisen till del.

Två teman som inlednings­vis står i fokus är förebyggan­de arbete i lokalsamhä­llen för minskad brottsligh­et och ökad trygghet samt brottsutre­dningar med fokus på användning av ny teknik.

ARKIVBILD: TIM ARO

Ett tredje tema är fördjupad forskning kring arbetet med gruppvålds­interventi­on, i Malmö känt som Sluta skjut, som syftar till att få ned skjutvapen­våldet. Metoden har implemente­rats i flera städer och ännu fler städer är på gång.

– Det är också viktigt att polisen hjälper till att identifier­a områden där det behövs ny kunskap, säger Caroline Mellgren.

Flera forskare och doktorande­r ska knytas till centret. Rekryterin­gsarbetet inleds direkt.

– Jag hoppas det kan bli ett kunskapsce­ntrum som samlar kunskap och forskare från hela landet, säger hon.

 ?? ?? Ett center för polisforsk­ning ska inrättas vid Malmö universite­t.
Ett center för polisforsk­ning ska inrättas vid Malmö universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden