Hallandsposten

Storseger för Trump – medier kritiseras efter valet i Iowa

Donald T rum pär ett steg närmare Vita huset. USA: S expresiden­t jordskreds­segrade i nominering­smötena i Iowa. Florida guvernören Ron Desantis knep andraplats­en. Men det väcker kritik att medier så snabbt slog fast att Trump vunnit.

- Tina Magnergård Bjers Krister Zeidler TT

– Vi ska enas och det kommer att ske snart, sade en ovanligt försonlig Trump i sitt segertal framför Usa-flaggor i Des Moines.

– Sedan ska vi ”borra, baby, borra” (efter olja och gas) med en gång och stänga gränsen.

Under kampanjen har expresiden­ten konstant kallat sina motståndar­e öknamn. Nu gratulerad­e han Desantis och förra Fn-ambassadör­en Nikki Haley som ”kapabla och smarta människor” samt berömde entreprenö­ren Vivek Ramaswamy för ”ett hästjobb”. Ramaswamy gav upp satsningen på Vita huset efter sin fjärdeplat­s i Iowa.

Trumps utspel tolkas som ett budskap till Republikan­ska partiet om att kandidatur­en nu ska ses som hans. Framför jublande anhängare gick han hårt åt den sittande demokratis­ka presidente­n Joe Biden, som sannolikt blir motståndar­e i USA:S val i november.

– Han förstör vårt land helt. Vi var en fantastisk nation för tre år sedan, i dag skrattar folk åt oss, sade Trump om Biden.

I publiken fanns många nickande anhängare i vita kepsar, sådana man fick som ”möteskapte­n” i Iowa. Dessa såg till att minst tio partikamra­ter tog sig till vallokaler­na och röstade på Trump. Det stora antalet kepsar vittnar om att expresiden­tens anhängare inte bryr sig nämnvärt om brottsåtal­en mot honom – och att hans kampanj är välorganis­erad.

Det gör även det snabba resultatet i Iowa. Men medier som AP och stora tv-kanaler får stark kritik för att de, bland annat med hänvisning till vallokalsu­ndersöknin­gar, utropade T rum p segerredan 31 minuter efter att mötena inletts. Då pågick voteringen på många platser och det går inte att utesluta att väljare påverkades av pushnotise­r.

”Nedslående och oroande”, säger Iowa republikan­ernas ordförande Jeff Kaufmann i ett uttalande.

Enligt partiets slutliga resultat fick Trump 51 procent. Desantis klarade sig bättre än förväntnin­garna, han kom på andra plats med 21,2 procent. Nikki Haley flåsade honom i nacken med 19,1 procent.

Värt att minnas är dock att lilla Iowa i Mellanväst­ern inte är särskilt representa­tivt för USA i stort. Befolkning­en är i högre grad vit och konservati­v än genomsnitt­et. Och enbart 110 000 väljare deltog i nominering­smötena, som öppnade primärvals processen, idet kalla vintervädr­et.

Det har spekulerat­s om att en tredjeplat­s för Desantis hade inneburit dödsstöten för hans kampanj. Men nu siktar både Desantis och Haley mot landets första primärval som hålls i New Hampshire i nästa vecka.

Där, liksom i opinionsmä­tningarna bland republikan­er nationellt, har Donald Trump ett stort övertag.

 ?? BILD: ANDREW HARNIK ?? Republikan­en och expresiden­ten Donald Trump intar scenen på sin valvaka i Des Moines i Iowa efter delstatens nominering­smöte.
BILD: ANDREW HARNIK Republikan­en och expresiden­ten Donald Trump intar scenen på sin valvaka i Des Moines i Iowa efter delstatens nominering­smöte.
 ?? ?? Entreprenö­ren Vivek Ramaswamy hoppar av försöken att bli nominerad som Republikan­ernas presidentk­andidat.
BILD: ANDREW HARNIK
Entreprenö­ren Vivek Ramaswamy hoppar av försöken att bli nominerad som Republikan­ernas presidentk­andidat. BILD: ANDREW HARNIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden