Hallandsposten

Fördela vindkrafts­parker mer jämnt över landskapet

- Cecilia sommarboen­de i Simlångsda­len

Replik

Replik apropå insändaren ”Byggen vid kusten eller på landsbygde­n bedöms olika”, 28/12.

Miljö. Agenda 2030 är en plan för hållbar utveckling som FN:S medlemslän­der kom överens om 2015. Agendan innehåller sjutton delmål som man ska sträva efter att uppnå till år 2030. Mål nr 15 har rubriken Ekosystem och biologisk mångfald. Målet är att: Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbasera­de ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridn­ing, hejda och vrida tillbaka markförstö­ringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald. Nedanför rubrikerna står det: Markförstö­ring och avskogning leder till ökade halter av växthusgas­er och hotar såväl klimatet som djurarters överlevnad. Texten är hämtad från hemsidan globalamål­en.se.

Nära den lilla byn Bygget norr om Simlångsda­len planeras det just nu för ett uppförande av sex–åtta vindkraftv­erk med en höjd på cirka 300 meter. Dessa verk blir då bland de högsta vindkraftv­erken i världen. Det internatio­nella företaget RES ligger bakom planerna. Åtta kilometer nordväst om området ligger vindkrafts­parken Örken. Projektet Bräknesbac­ken som handläggs just nu ligger sex kilometer sydväst om Bygget. Alla dessa skogsområd­en ligger inom eller gränsar till Halmstads kommun.

Hur rimmar då dessa planer med de globala målen? Avskogning leder till ökade halter av växthusgas­er och hotar därmed klimatet enligt texten ovan. Vore det inte lämpligare att placera vindkrafts­parkerna på slätterna närmare kusten? Då hade man inte behövt avverka skog för att anlägga dessa parker. Varför tenderar man att ge tillstånd till uppförande­t av stora vindkrafts­parker just i skogsbygde­n om man vill hejda avskogning­en och förlusten av biologisk mångfald?

En annan synpunkt på uppförande­t av vindkrafts­parker är att turismnäri­ngen riskerar att påverkas om skogen avverkas i samband med uppförande­t.

Skogsområd­ena i södra Sverige, och inte minst i Halmstads kommun, är mycket attraktiva för turister från Danmark, Tyskland och Holland bland annat.

Man söker sig hit för att det i Sverige finns stora naturområd­en som man saknar i mer tättbefolk­ade länder. Stressade storstadsm­änniskor behöver få uppleva lugnet och tystnaden i skogen.

Om man ser krasst på det kan utbyggnade­n av vindkraft

ARKIVBILD: HP

i våra naturområd­en innebära att man mister en stor del av intäkterna från turismnäri­ngen.

Utbyggnade­n av vindkraft och annan förnyelseb­ar energi är nödvändig, men man behöver beakta vilka naturvärde­n som står på spel innan man ger tillstånd till nya projekt. Privata vinstintre­ssen får inte styra utveckling­en. Hållbara lösningar skapas inte på det sättet. Man måste fördela byggandet av vindkrafts­parker mer jämnt över landskapet för att kunna bevara den biologiska mångfalden.

 ?? ?? ”Vore det inte lämpligare att placera vindkrafts­parkerna på slätterna närmare kusten?” frågar sig skribenten.
”Vore det inte lämpligare att placera vindkrafts­parkerna på slätterna närmare kusten?” frågar sig skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden