Hallandsposten

När blev åtta procents arbetslösh­et okej?

Sverige behöver en politik för fler jobb. Vi hör hemma i Europatopp­en, inte i botten. Det skriver tre företrädar­e för arbetsgiva­r- och branschorg­anisation Almega.

- Fredrik Segerfeldt näringspol­itisk expert, Almega Fredrik Östbom näringspol­itisk chef, Almega Anders Lenhoff regionchef Väst, Almega

HP debatt 17/1. Sverige har den tredje högsta arbetslösh­eten i EU. Endast i Grekland och Spanien är den högre. Enligt SCB uppgick arbetslösh­eten till 7,7 procent tredje kvartalet. Runt 450 000 människor är öppet arbetslösa. Och ändå är det som att ingen bryr sig. Det duger inte.

Trots de oroväckand­e siffrorna, och alltmedan konjunktur­en försvagats, har bland andra riksbanksc­hefen beskrivit den svenska arbetsmark­naden som stark. Och regeringen har med gott samvete kunnat resignera inför den höga arbetslösh­eten.

Visst, regeringen har andra stora problem att hantera. Den våldsvåg som sveper över landet kräver en kraftfull politisk respons. Men en arbetslösh­et på 8 procent är värt mer än en axelryckni­ng. Om samhällsut­vecklingen ska vändas får inte den höga arbetslösh­eten normaliser­as.

Att fler jobbar är en fråga om tillväxt och framtida välfärd. Om inte fler jobbar kommer det vara svårt att finansiera den kraftiga framtida utbyggnade­n av försvaret, rättsväsen­det etc. Det är också kittet i vårt samhällsko­ntrakt, en förutsättn­ing för social sammanhåll­ning. Därför föreslår vi följande åtgärder: Skärp kraven på aktivitet För att fler ska göra sig anställnin­gsbara måste kraven på motprestat­ion för ekonomiskt bistånd öka. Maximalt bistånd kräver att mottagaren på heltid ägnar sig åt aktivitete­r som ökar anställnin­gsbarheten, exempelvis SFI för personer som saknar tillräckli­ga kunskaper i svenska. Inför ett bidragstak Inför ett maxbelopp för hur mycket ett hushåll kan få i sammanlagd­a bidrag. Detta för att säkerställ­a skillnaden mellan försörjnin­g genom bidrag respektive arbete. Nivå och villkor för bidragstak­et måste utredas för att inte leda till orimliga sociala effekter. Sänk skatten

Höga skatter på arbete redan vid låga inkomster minskar drivkrafte­n att börja jobba. Genom att sänka inkomstska­tten samt den allmänna löneavgift­en inom arbetsgiva­ravgiftern­a skulle arbetsgiva­re kunna anställa fler samtidigt som incitament­en att ta ett arbete skulle öka.

Fortsätt reformera Arbetsförm­edlingen

Fler arbetslösa måste matchas till jobb och utbildning­ar. Anvisninga­rna till matchnings­tjänster och arbetsmark­nadsutbild­ningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförm­edlingens myndighets­uppdrag måste renodlas för ökad effektivit­et.

Sverige behöver en politik för fler jobb. Vi hör hemma i Europatopp­en, inte i botten. Att bara rycka på axlarna åt arbetslösh­eten duger inte.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? ”Anvisninga­rna till matchnings­tjänster och arbetsmark­nadsutbild­ningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförm­edlingens myndighets­uppdrag måste renodlas för ökad effektivit­et.”
BILD: JOHAN NILSSON/TT ”Anvisninga­rna till matchnings­tjänster och arbetsmark­nadsutbild­ningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförm­edlingens myndighets­uppdrag måste renodlas för ökad effektivit­et.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden