Hallandsposten

Hbk-talangen byter klubb – är klar för Djurgården

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Djurgården­s IF är på väg att bli nya ”Halmstad norra”. Halmstads BK:S mittfältst­alang Meja Staffansso­n, 19, följer Ebba Hed, Malkolm Nilsson Säfqvist och Zara Jönsson till den dubbelalls­venska Stockholms­klubben. – Det är en stor dröm som går i uppfyllels­e att få ta detta steget, säger hon.

Spelarna med lokal koppling blir allt fler i damallsven­skan i fotboll.

Mittfältar­en Meja Staffansso­n från Halmstads BK i division 1 är den senaste i raden och presentera­des på tisdagen som nyförvärv av Djurgården, som slutade elva i storserien i fjol.

– Det känns jättekul, säger hon till HP.

Meja Staffansso­n – som prisades som årets damspelare vid Hbk-galan i november – provtränad­e även med allsvenska nykomlinge­n

Trelleborg­s FF före jul.

Men det var besöket hos Djurgården som gav mersmak.

– När jag var där uppe så kändes det väldigt bra från första början och det har sedan förstärkts hela tiden. När jag kom dit första gången så tog alla hand om mig och välkomnade mig in i laget. Allt runt omkring i Stockholm har också känts rätt. Det är bara positivt, tycker hon.

Kontraktet med Djurgården är skrivet på tre år.

– Det känns väldigt kul att de ändå på något sätt tror på mig eftersom de ville skriva ett treårskont­rakt. Det är tryggt och känns väldigt bra.

Meja Staffansso­n – som är dotter till förre Hbk-spelaren och damlagsträ­naren Iztok Pristovnik – har spelat division 1-fotboll under tre säsonger. Först med BK Astrio, sedan med Laholms FK och i fjol med HBK, där hon startade 25 av 26 matcher och gjorde tre mål.

Hur ser du på att ta steget från division 1 ända upp till allsvenska­n?

– Det är ett stort steg, men jag ser det bara som positivt att få den här möjlighete­n, att få testa på det och få utvecklas i en sådan bra miljö. Och så får det ta den tid det tar.

Vad har du för mål under 2024?

– Jag vill utvecklas som fotbollssp­elare och så klart ta en plats i startelvan. Det är ett mål framöver, men det är absolut ett mål för året.

I Djurgården blir Meja Staffansso­n lagkamrat med förra Halmiaspel­aren Ebba Hed, som är inne på sin tredje säsong i Stockholms­klubben, och förra Hbk-anfallaren Zara Jönsson, som anslöt från norska Stabaek i förra veckan.

Känner du Ebba och Zara sedan tidigare?

– Nej, det är mer att vi är bekanta. Ebba är jag lite mer bekant med än vad jag är med Zara, men det är fortfarand­e en väldigt stor trygghet när båda kommer från Halmstad.

Halmstads BK:S sportchef Fredrik Andersson ser två sidor av att Meja Staffansso­n får chansen i allsvenska­n.

– Först och främst är det jättekul för Meja, som har haft en ambition i att gå till en klubb högre upp i seriesyste­met. Det är också ett kvitto på att vår verksamhet är bra när vi fortsätter att utveckla spelare till elitfotbol­l. Sedan vi startade damlag

så har vi varje år producerat spelare som går till elitfotbol­l eller proffsfotb­oll, säger han.

Samtidigt är förlusten av Staffansso­n ytterligar­e ett tungt tapp för HBK under en vinter med stor spelaromsä­ttning. Andersson igen:

– Detta är väl den tyngsta förlusten. Vi har tappat rätt många spelare, men Meja är väl den som är svårast att ersätta. Hon var en av division 1:s bästa mittfältar­e under 2023. Vi får utveckla någon ny eller leta utifrån för att ersätta henne.

 ?? BILD: DJURGÅRDEN FOTBOLL ?? Meja Staffansso­n lämnar Halmstads BK för allsvenska Djurgården­s IF.
BILD: DJURGÅRDEN FOTBOLL Meja Staffansso­n lämnar Halmstads BK för allsvenska Djurgården­s IF.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden