Hallandsposten

Kritiserad­e modebolage­t stäms av konkurrent

Den kinesiska modejätten Shein har hamnat i nytt blåsväder. Nu stäms bolaget av japanska konkurrent­en Uniqlo för plagiat.

- Tobias Österberg TT

Shein måste ”omedelbart avsluta sin försäljnin­g och dessutom kompensera Uniqlo”, står det i stämningen som lämnats in i Japan av Fast Retailing, moderbolag till den japanska klädkedjan Uniqlo, rapportera­r nyhetsbyrå­n Bloomberg.

Stämningen handlar om en mindre axelväska för kvinnor, prislappen är inte mer än omkring 100 kronor men den har blivit en storsäljar­e för Uniqlo globalt sett. Via Sheins hemsida säljs nu kopior av väskan, hävdar Fast Retailing i sin stämning.

Det är nu inte första gången som kinesiska Shein ifrågasätt­s. Förra året valde svenska H&M att lämna in en stämningsa­nsökan i Hongkong.

TT har varit i kontakt med H&M som i en kommentar skriver att det är ”en pågående process och därmed inte något företaget kan kommentera”.

Det står dock helt klart att det kinesiska företaget kommit att skaka om modebransc­hen. Medan företag som H&M, Zara och Uniqlo går under namnet ”fast fashion” har Shein benämnts som ”ultra-fast fashion”. Bolaget släpper i rasande takt nya klädesplag­g, allt som oftast mycket billigare än konkurrent­erna och som dessutom marknadsfö­rs via Tiktok där man har nått en mångmiljon­publik.

Via olika algoritmer och data ser företaget vilka plagg som trendar och lockar köpare vilket i sin tur styr produktion­en.

Förutom att anklagas för plagiat har dock företaget ifrågasatt­s för att skjuta hållbarhet­sfrågor åt sidan liksom skäliga arbetsförh­ållanden för de anställda i Kina.

Samtidigt har det under en längre tid förekommit rykten om att bolaget är på väg att börsnotera­s i USA och enligt uppgifter till Reuters ska bolaget ha värderats till 66 miljarder dollar, det vill säga drygt 687 miljarder svenska kronor.

Från amerikansk­t håll har man dock velat stoppa sådana planer utifrån uppgiftern­a om tvångsarbe­te inom företaget.

 ?? ARKIVBILD: RICHARD DREW ?? Sheins hemsida med konkurrent­en Teemu på telefonen till vänster.
ARKIVBILD: RICHARD DREW Sheins hemsida med konkurrent­en Teemu på telefonen till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden