Hallandsposten

Hög elimport i kylslaget Sverige

Sverige importerad­e ovanligt mycket el på tisdagsmor­gonen. Kylan gjorde också att det oljeeldade Karlshamns­verkets beredskap skruvades upp ytterligar­e en aning på morgonen. Och kärnkrafts­reaktorn Forsmark 1 drar upp effekten.

- Olle Lindström TT

Vintern har tagit ett fast grepp om Sverige med tvåsiffrig­a minusgrade­r långt söderut. Då räcker inte elen, inte den svenskprod­ucerade i alla fall. Importen, från i huvudsak Norge, Polen och Tyskland, uppgick på morgonen till över 2 200 MW (megawatt) enligt Svenska kraftnät. Det motsvarar ungefär två svenska kärnkrafts­reaktorer.

Senare under dagen föll dock importen tydligt.

Från tidig tisdag morgon kördes också reservkraf­tverken i Karlshamn, eldade på olja, på minimidrif­t för att snabbt kunna sättas in om det skulle uppstå brist i elsystemet någonstans. Den extra beredskape­n drogs ner vid 10-tiden och

Det oljeeldade Karlshamns­verket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015.

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

står nu på två timmars beredskap.

Under några veckor går en av reaktorern­a (tvåan) vid kärnkraftv­erket Forsmark på halv fart till följd av generatorp­roblem. Under tiden höjs effekten på Forsmark 1 till 1 070 MW, från vanligtvis 1 013 MW. Svenska kraftnät har gett sitt tillstånd till det, enligt ett meddelande från elbörsen Nord Pool.

Elen kostade på morgontimm­arna runt 3 kronor per kwh i södra halvan av landet och runt 1,50 kronor i Norrland, enligt elbörsen Nord Pool. Snittprise­t över tisdagsdyg­net ligger på cirka hälften i södra Sverige och omkring en krona i norr.

På onsdagen sjunker priset tillbaka något. Dygnsprise­t landar på 1,09 kronor/kwh i elområde 3 och 4 (Svealand och Götaland) och 82 öre i norra halvan.

Sedan lär priset åter stiga när kylan gör ett nytt angrepp fredag och lördag. Svenska kraftnät räknar med att en förbruknin­gstopp nås på fredag, samtidigt som vindkrafte­n väntas gå ner på sparlåga.

För hushåll tillkommer även elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kwh utöver börspriset.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden