Hallandsposten

Dadgostar (V): ”Stoppa Israel i Eurovision”

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar kräver att Israel ska portas från Eurovision song contest i Malmö i maj som en markering mot kriget i Gaza. – Tiotusenta­ls människor har blivit dödade. Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat, säger Nooshi Dadgostar till Aftonblade­t.

Den 11 maj är det dags för final i Eurovision song contest i Malmö. Veckan inleds redan den 7 maj med den första av två semifinale­r.

Då vänder världens tv-tittare blickarna mot Sverige och i Malmö förbereder man sig just nu för att ta hand om evenemange­t som lockar tusentals fans, journalist­er och artister.

Nu vill dock Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar att Israel ska stoppas från att delta i tävlingen och därmed portas från festen i Malmö. Anledninge­n är det pågående kriget i Gaza och utspelet görs i en intervju med tidningen Aftonblade­t.

– Tiotusenta­ls människor har blivit dödade. Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat, säger Nooshi Dadgostar till Aftonblade­t och fortsätter.

– Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och är nu åtalade för folkmord och det finns mycket som tyder på att de begår krigsbrott just nu.

Nooshi Dadgostar får frågan om hon ”som politiker lägger dig i en produktion på det här sättet?”

– Jag älskar eurovision­en. Det är en plats för fest och gemenskap men jag tror att många delar uppfattnin­gen att en stat som dödat så många barn inte kan ges den här platsen. Annars är det som att omvärlden inte bryr sig om dödandet. Det måste få ett slut, svarar Nooshi Dadgostar.

Det är Malmö och SVT som står värd för Eurovision song contest men det är EBU, Europeiska radiooch tv-unionen som arrangerar tävlingen.

”SVT kommer inte att kommentera detta eftersom det är EBU som bestämmer vilka medlemmar som deltar i tävlingen och SVT kommer att följa EBU:S beslut”, skriver Madeleine Sinding-larsen på SVT till Aftonblade­t.

EBU har inte uttalat sig om partiledar­ens utspel.

Sedan tidigare har finska och isländska artister gått samman i ett gemensamt upprop där man kräver att Israel ska portas från tävlingen.

Israel har ännu inte utsett vilken artist som ska tävla för landet i Eurovision.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden