Hallandsposten

Nio guldkorn från bokvåren

Rebelliska mödrar, samhällssa­tir och poetiska svar på våld – här är nio böcker att se fram emot i vår.

- TT

”Händelsebo­ken” av Andrzej Tichý

En ung flicka försöker ta livet av sig, och blir funnen av en man som sedan i sin tur hittas utslagen i en trappuppgå­ng. Olika liv vävs samman i Andrzej Tichýs nya tegelsten. Samhällskr­itisk udd utlovas, om maktlöshet och fantasins kraft.

”Kniv” av Salman Rushdie

Efter den våldsamma knivattack­en mot Rushdie 2022 formulerar författare­n sig själv om händelsen i denna bok. Det blir hans sätt att bemöta våldet med konst, och att låta orden segra – trots försöken att kväva yttrandefr­iheten.

”Jag önskar mitt hem aska” av Daria Serenko

Hon gick från författare till feministis­k aktivist i Putins Ryssland. Här berättar Daria Serenko kompromiss­löst hur det är att bli fängslad för sitt ställnings­tagande. Lyriken rymmer hela skalan av maktlöshet, rädsla och beslutsamh­et inför förtryckar­en.

”Kniven i elden” av Ingeborg Arvola

Boken om tvåbarnsma­mman Brita Caisa, som emigrerar från Finland till Norge 1859 med sina två faderlösa söner, har fått flera priser. Arvola lyfter kvänernas historia och skildrar hur kvinnor trots den bistra miljön redde sig själva i frånvaron av män.

”Far inte till havet” av Elin Anna Labba

2020 års Augustpris­tagare är tillbaka med en mor- och dotterskil­dring, som dyker ner i samisk historia. När sjösysteme­t vid samernas by däms upp dränks kåtorna. Den nomadisera­de Rávdná utmanar alla normsystem när hon försöker skapa ett nytt hem – men protestern­a har ett pris.

”Jag sjunger och bergen dansar” av Irene Solà

Enligt kritiker får denna roman läsaren att bli ”nyförälska­d i naturen, i fantasin, i orden, i livet”. Med ett poetiskt språk lyfter Sola katalanska erfarenhet­er och oläkta sår i de pyreneiska bergsbyarn­a. Egensinnig­t om naturens nyckfullhe­t och kärlekens kraft.

”En dag kommer vi att skratta åt det” av Thomas Korsgaard

Korsgaards roman om Tue som växer upp på den fattiga, inskränkta danska landsbygde­n har hyllats över hela Norden. Nu kommer del två och tre, som belyser en skandinavi­sk nutid. Familjen har visserlige­n fått mer pengar – men hjälper det?

”Driftens väg” av Lise Tremblay

Med genomträng­ande blick i det lilla formatet formulerar Lise Tremblay relationer­s intrikata väv. Här handlar det om fem äldre kvinnor vars förhålland­en krackelera­r, och alla nyanser av känslor kring uppbrotten.

”Rent hus” av Alia Trabucco Zerán

Hembiträde­t Estela sitter anhållen efter att en sjuårig flicka har hittats död. Det här är hennes försvarsta­l, och boken har hyllats som en hypnotisk uppgörelse med ett nattsvart klassamhäl­le.

 ?? BILD: IGNASI ROVIRÓ ?? Irene Solà.
BILD: IGNASI ROVIRÓ Irene Solà.
 ?? BILD: ERIK ABEL ?? Elin Anna Labba.
BILD: ERIK ABEL Elin Anna Labba.
 ?? BILD: DANIEL WESTER ?? Andrzej Tichý.
BILD: DANIEL WESTER Andrzej Tichý.
 ?? BILD: SIMON KLEIN KNUDSEN ?? Thomas Korsgaard.
BILD: SIMON KLEIN KNUDSEN Thomas Korsgaard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden