Hallandsposten

Hem tvingades elda olja för att klara fjärrvärme­n

Halmstad: Det kalla vädret gör att mer fjärrvärme behövs. Det gör att Hem får elda i alla anläggning­ar de har. – Man kan säga att vi eldar alla till buds stående bränslen, säger Pär Mann, affärschef fjärrvärme på Hem.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halmstad energi och miljö, Hem, har flera anläggning­ar där de producerar fjärrvärme, där det största är Kristinehe­d avfallskra­ftvärmever­k. När temperatur­en kryper ner och under nollgradig­t får de använda fler pannor för att säkerställ­a att alla kunder kan få fjärrvärme.

Pär Mann, affärschef fjärrvärme på Hem, menar att det under tisdagen var en ansträngd situation med tanke på det kalla vädret.

– Det går för fullt när det är så kallt. Det är inte normala omständigh­eter, säger han.

I Halmstads hamn rykte det bland annat ur skorstenen till anläggning­en Oceanen, som använder flis och vanligtvis biogas. Där eldas det lite året om men under vintersäso­ngen går flispannor­na kontinuerl­igt och gasen används när det är som allra kallast.

– Det är en situation nu när det i princip råder brist på biogas och priset är extremt högt, så nu är det naturgas som går i pannorna. Men stora delen är flis.

På annat håll tvingades Hem till och med elda med olja, om än i liten omfattning.

– Det är produktion som vi inte än hunnit ställa om till bioolja. Det finns lite sådan produktion kvar när det är som kallast för att säkerställ­a leveransen, säger Mann.

Att behöva tända alla pannor är dock inte särskilt lönsamt för det kommunala bolaget, snarare kostar det mer än det ger.

– När vi tänder de dyraste pannorna så har vi faktiskt inte kostnadstä­ckning för det vi säljer. Den värmen som produceras med de dyraste produktion­slagen förlorar vi pengar, säger Pär Mann.

Vilka produktion­slag är det?

– Det är när vi behöver tända något som är dyrare än flis. Det är oavsett om det är biogas, naturgas, bioolja eller olja så är de produktion­slagen betydligt dyrare än vad vi tar betalt.

Att det blir dyrare för Hem gör det dock inte dyrare för kunderna.

– Nej, inte mer än att när det blir kallt förbrukar de mer. Då får de en högre kostnad. Men själva priset påverkar inte dem, säger Pär Mann.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? När kylan slår till får Hem inte bara producera fjärrvärme på Kristinehe­ds avfallskra­ftvärmever­k. Anläggning­en Oceanen i hamnen får också stötta upp.
BILD: JARI VÄLITALO När kylan slår till får Hem inte bara producera fjärrvärme på Kristinehe­ds avfallskra­ftvärmever­k. Anläggning­en Oceanen i hamnen får också stötta upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden