Hallandsposten

Ovanligt fenomen syntes i Halmstad i busvädret

Halmstad: Åska mitt i värsta snöovädret? Jo, faktiskt. Under onsdagsmor­gonen syntes blixtar på himlen, bland annat i närheten av Holm. – Snöåska finns, men är väldigt ovanligt, berättar meteorolog­en Linus Karlsson på SMHI.

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

I snöovädret som drog in med full kraft över Halland låg byvindarna på över 20 meter i sekunden. Men förutom snö och blåst bjöds det alltså även på ett ovanligt väderfenom­en: åska mitt i vintern.

Hallandspo­stens reporter och tilllika insändarre­daktör, Dalila Dorai, är en av dem som fått se blixtarna.

– Strax före klockan åtta i morse satt jag och min dotter i bilen i höjd med Holm utanför Halmstad. Då såg vi plötsligt ett skarpt ljussken och förstod inte vad det var, berättar hon.

När de så småningom såg fler skarpa ljusblixta­r förstod de att det var åska.

– Himlen lystes upp av det starka skenet, men det hördes inget ljud. Det var väldigt speciellt, faktiskt.

Meteorolog­en Linus Karlsson på SMHI berättar att det kan åska även på vintern – men att det är mycket ovanligt.

– Varje vinter får vi rapporter om snöåska någonstans i landet, men det gäller ju att vara på rätt plats vid rätt tid om man ska få se det. Många får aldrig uppleva det under sin livstid, säger han.

Principen för åskan är den samma som under sommaren. Det krävs kraftiga vertikala rörelser för att skapa den elektriska urladdning­en.

– Det djupa lågtrycket över Halland just nu skapar förutsättn­ingar för detta. Att havet är varmare än luften är ytterligar­e en ingrediens för möjlighete­n till åska, säger han.

Att åskan kan upplevas som tyst är inget konstigt.

– Ljuset har betydligt högre hastighet än ljudet, så i det här blåsvädret når ljudet från åskan inte fram i alla riktningar.

Själva snöovädret avtog under onsdagseft­ermiddagen. Även vinden mojnade gradvis under seneftermi­ddagen. Därmed försvinner också förutsättn­ingarna för åskan.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Åskoväder kan inträffa även under vintern.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON/TT Åskoväder kan inträffa även under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden