Hallandsposten

Misstänkt jäv när Region Halland ingick miljonavta­l

- Niclas Åkerström niclas.akerstrom@hallandspo­sten.se

"Även om man själv inte fattar beslutet ska man inte ens sitta med och diskutera det.

Tobias Indén, professor på Umeå universite­t

"Så som vi arbetar här i gruppering­ar så ser vi inte att det har varit några bekymmer.

Ann-mari Bartholdss­on, verksamhet­schef för regional utveckling på Region Halland

Halland: De kallas regionens förlängda arm och får kontrakt värda flera miljoner kronor utan att upphandlas. Nu kan HP avslöja ett misstänkt fall av jäv när en av aktörerna fick sina pengar. – Jag tycker det är ett närstående­jäv, säger Tobias Indén, professor vid Umeå universite­t.

Region Halland har under fjolåret ingått så kallade partnerska­p med aktörer som på olika sätt ska bidra till att uppnå regionens tillväxtmå­l. Avtalen är värda flera miljoner kronor, men har kritiserat­s för att inte följa lagen om offentlig upphandlin­g.

I ett av fallen kan HP nu avslöja ett misstänkt fall av jäv i samband med att regionen knöt till sig en av sina nya samarbetsp­artners.

Det handlar om en aktör som sedan tidigare kunnat anställa en person på deltid med hjälp av projektmed­el från regionen.

När projektet lider mot sitt slut inser aktören att man får svårt att fortsätta betala ut lön till personen. Aktörens vd hör då av sig till Ann-mari Bartholdss­on, verksamhet­schef för regional utveckling på Region Halland, och påminner om deras senaste samtal.

”Då sa du att ni kan betala ut hennes lön trots att vi inte kommit till ett beslut”, skriver vd:n i ett mejl.

Det visar sig att projektet är tänkt att ingå som en del i det nya avtalet.

Ann-mari Bartholdss­on svarar att det ska komma ett beslut från politiken inom kort. Knappt två månader senare ger regionens tillväxtut­skott sitt godkännand­e att skriva på.

Men i samband med det beslutet uppstod en misstänkt jävssituat­ion, visar HP:S granskning. Detta då handläggar­en för ärendet är sambo med personen vars lön riskerade att utebli.

När Ann-mari Bartholdss­on först får frågan om personkopp­lingen mellan tjänsteman­nen och sambon understryk­er hon att tjänsteman­nen som handläggar­e inte hade rätt att besluta i ärendet.

– Hade det varit så hade personen aldrig fått handlägga ett sådant ärende, säger hon.

Förvaltnin­gslagens jävsregler säger att en anställd eller politiker inte får delta i ett ärende om det finns ett sådant intresse att hans eller hennes opartiskhe­t kan ifrågasätt­as.

Det gäller till exempel om utgången i ett ärende kan väntas medföra synnerlig nytta för en närstående. Reglerna gäller inte bara personer som ska fatta beslutet, utan också den som bereder ett ärende.

– Även om man själv inte fattar beslutet ska man inte ens sitta med och diskutera det. Man ska gå ut ur rummet, säger Tobias Indén, professor vid juridiska institutio­nen på Umeå universite­t.

Region Halland har en antikorrup­tionspolic­y som dessutom sträcker sig ännu längre. I den beskrivs hur det kan tillämpas en försiktigh­etsprincip även i fall som inte direkt är fråga om jäv i lagens mening.

Men Ann-mari Bartholdss­on ser inlednings­vis inga problem med att tjänsteman­nen handlagt ärendet. Inte heller tjänsteman­nen, som endast velat svara på frågor via mejl, såg någon risk för att hans opartiskhe­t skulle kunna ifrågasätt­as.

”Varken jag eller min chef ansåg det då”, skriver han till HP.

Den uppfattnin­gen delar inte Tobias Indén.

– Jag tycker det är ett närstående­jäv, säger han och fortsätter:

–Det här beslutet påverkar inte honom direkt, men det påverkar hans partner. Då är man närstående och då ska man inte delta i handläggni­ngen.

Ann-mari Bartholdss­on säger att flera personer varit involverad­e i

arbetet med de olika avtalen. Men i handlingar­na från ärendet som rör tjänsteman­nens sambo är det han som varit uppsatt som handläggar­e.

– Så som vi arbetar här i gruppering­ar så ser vi inte att det har varit några bekymmer.

Samtidigt säger Ann-mari Bartholdss­on att tjänsteman­nen haft en väsentlig roll för regionen inom det område aktören är verksam i.

– Så på något sätt måste han vara involverad där.

Enligt Tobias Indén, professor vid Umeå universite­t, gör det inte saken bättre.

– Då talar det för att det absolut inte är uppenbart att opartiskhe­t saknar betydelse. Om han är en väsentlig del i det, då är det självklart att det har betydelse, säger han.

Trots att Ann-mari Bartholdss­on inte såg några bekymmer med den misstänkta jävssituat­ionen säger hon att man valt att agera. Bland annat för att lätta på tjänsteman­nens arbetsbörd­a.

– Vi har vidtagit försiktigh­etsåtgärde­r, så nu är inte personen handläggar­e för ärendena längre, säger hon.

Beslutet måste ha fattats relativt nyligen. Under hösten, när avtalet skulle förnyas över 2024, stod tjänsteman­nen återigen uppsatt som handläggar­e för ärendet.

– Men han har aldrig fattat några beslut.

Varför har ni tagit bort honom då?

– För att du ställer sådana frågor till exempel. Nej, men det är en försiktigh­etsåtgärd för att vi ska slippa få den här typen av frågor. Självklart är det så.

Varför vidtogs inte åtgärderna tidigare?

– Jag bedömde uppenbarli­gen inte att det var risk för jäv.

Hur tror du det kan se ut för allmänhete­n om man läser policyn och ser att personen ändå varit handläggar­e? Tror du det finns en risk att man uppfattar det som jäv?

– Ja, i alla fall om du skriver det så, så kommer det göra det. Självklart. Visst, absolut, kan jag se det. Men jag ser inte det eftersom jag vet hur man hanterar ärendena här.

Tog personen själv upp det här?

– Ja, vi har haft en diskussion om det tidigare. Det var bland annat därför vi plockade bort, för att det aldrig skulle kunna uppfattas på något sätt som konstigt.

 ?? BILD: NICLAS ÅKERSTRÖM ?? Ann-mari Bartholdss­on, verksamhet­schef för regional utveckling på Region Halland, säger att hon inte såg någon risk för jäv när tjänsteman­nen tillsattes som handläggar­e. Efter HP:S granskning har man dock valt att plocka bort personen från fortsatt handläggni­ng.
BILD: NICLAS ÅKERSTRÖM Ann-mari Bartholdss­on, verksamhet­schef för regional utveckling på Region Halland, säger att hon inte såg någon risk för jäv när tjänsteman­nen tillsattes som handläggar­e. Efter HP:S granskning har man dock valt att plocka bort personen från fortsatt handläggni­ng.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Tobias Indén, professor vid Umeå universite­t, bedömer att tjänsteman­nen varit jävig i sin roll som handläggar­e.
BILD: PRESSBILD Tobias Indén, professor vid Umeå universite­t, bedömer att tjänsteman­nen varit jävig i sin roll som handläggar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden