Hallandsposten

19-åring döms för krav på pengar

Halmstad: Videosamta­let där 19-åringen visade upp en pistol och krävde snabb betalning tog skruv. Efter kontakt med polisen inleddes en utredning om utpressnin­g. Trots förklaring­en att det handlade om spelskulde­r döms nu en 19-åring till åtta månaders fän

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

19-åringen hävdade att det inte var han som visade upp en pistol under ett videosamta­l. Men utpressnin­gsoffret hade kamrater hemma som intygade i rätten att det var 19-åringen som ringde upp.

Det är en av detaljerna som gör att rätten i domen mot 19-åringen kommer fram till att han gjorde sig skyldig till utpressnin­g och försök till utpressnin­g, då han under några höstveckor förra året hade upprepade kontakter med krav på pengar ifrån sin tidigare kamrat.

De lärde känna varandra genom gemensamma bekanta. De spelade en del och framför allt, vann en hel del pengar. Men vinsterna delades inte direkt, utan blev till delar kvar på utpressnin­gsoffrets konto, hävdade den nu dömde 19-åringen.

Det var därför han krävde att få 15 000 kronor av offret.

Deras tidigare affärer ihop var också en avgörande detalj när tingsrätte­n skulle slå fast skuldfråga­n, om 19-åringen hade ett rättmätigt krav eller inte. Domstolen kom fram till att 19-åringens invändning­ar ger sken av att vara påhittade även om det inte råder någon tvekan om att de både unga männen haft spelvinste­r ihop.

Utredninge­n visade till exempel att offret vid 65 tillfällen under de två senaste åren swishat sammanlagt 131 400 kronor till 19-åringen.

Och med den slutsatsen skulle alltså en överföring från offret ha varit en sådan förmögenhe­tsskada som i lagens mening utgör grund för att fälla 19-åringen för utpressnin­g och försök till utpressnin­g.

Det sammanlagd­a straffvärd­et reducerade­s något med hänsyn till den dömdes ålder och slutade på ett fängelsest­raff i åtta månader.

19-åringen döms också att betala skadestånd på sammanlagt 23 000 kronor till sitt offer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden