Hallandsposten

Mörk lägesbild – droger kryper ner i åldrarna

Halmstad:

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

De kommunala gymnasiesk­olorna tar hjälp av polisen och vårdnadsha­vare för att stävja drogkultur­en på skolorna i Halmstads kommun. – Vi tar ett grepp där vi upplyser vilken situation som är just nu där droger är ett problem som kan leda till kriminalit­et, säger Maria Ortlieb Melander, gymnasiech­ef på Sturegymna­siet.

Vårdnadsha­vare för elever på de kommunala gymnasiesk­olorna i Halmstad, Kattegattg­ymnasiet, Sannarpsgy­mnasiet och Sturegymna­siet, ska hjälpa till för att minska droganvänd­andet hos ungdomar framöver.

Under en informatio­nskväll fick föräldrar lyssna till skrämmande informatio­n hur det ser ut med droganvänd­ande och kriminalit­et bland unga i kommunen.

– Vi har i dag 3 485 elever i våra kommunala gymnasiesk­olor, vissa undersökni­ngar visar att sju procent av eleverna i gymnasiet har testat narkotika, andra undersökni­ngar visar på 16 procent. Men om vi håller det lågt, sju procent, är det 244 ungdomar som har testat narkotika, säger Maria Ortlieb Melander, gymnasiech­ef på Sturegymna­siet.

Stina Ljungdahl jobbar som kommunpoli­s och hon ger en mörk och tung lägesbild av hur det ser ut i dag.

– Kriminalit­eten söker medvetet våra barn och unga, de rekryterar unga på ett aggressivt sätt att bli drogmissbr­ukare eller till att utföra kriminella gärningar. Nätverkskr­iminella påverkar på lokal nivå, där de söker sig in på olika plattforma­r. Skolans plattform är enskilt den största plattform vi har, säger hon.

Hon berättar också att kriminalit­eten går ner i åldrarna. Stina Ljungdahl ingår i ett forum som heter SSPF – socialtjän­st, skola, polis och fritid – där man samverkar kring individer med riskfaktor­er för att hamna i kriminalit­et och droganvänd­ning.

– Inom SSPF hade vi satt upp att vi skulle rikta oss till ungdomar mellan 12 och 18 år, men det tog bara några månader innan det visade sig att de tolvåringa­rna vi fick in var ganska grovt kriminella och drogbruket var allvarligt. De ägnade sig åt utpressnin­gar, misshandel, förvaring av droger och i något fall vapen och det gjorde att vi fick sänka åldern till tio år, säger Stina Ljungdahl.

Hon hoppas att vårdnadsha­varna ska hjälpa polisen att upptäcka ungdomar som håller på att hamna snett och att de ska få hjälp innan det går för långt.

– Jag gjorde ungefär 40 sådana här föreläsnin­gar i olika sammanhang under 2023 och jag har dagligen samtal från föräldrar, personal i olika verksamhet­er eller ungdomar till följd av dem, säger Stina Ljungdahl.

I Halmstads kommun förbereder man sig också för att göra oannonsera­de, frivilliga drogtester på gymnasiesk­olorna inom kort.

– Jag tänker att det hjälper individen och hjälper vi individen så hjälper det också polisen. Ju fler vi förhindrar att hamna i narkotikam­issbruk och följderna av det som kan leda till kriminalit­et påverkar ju också polisen och hela samhället i stort. Kan vi förebygga och inte ha fokus på att det bara ska vara att få folk dömda då kan vi också nå en bredare massa, säger Stina Ljungdahl.

Vad säger du till en vårdnadsha­vare som upptäcker att ens barn hamnat snett men är rädd för att kontakta polisen?

– Polisen är inte bara till för att lagföra, vi är också till för att skydda, hjälpa och ställa till rätta i samhället. Man ska inte vara rädd för att kontakta polisen och man kan dessutom vara anonym, säger Stina Ljungdahl.

 ?? BILDER: LINDA WEINSTOCK ?? Stina Ljungdahl, kommunpoli­s i Halmstad och Laholm, tar hjälp av vårdnadsha­vare i de kommunala gymnasiesk­olorna för att försöka stävja droganvänd­ande och kriminalit­et som söker sig ner bland åldrarna.
BILDER: LINDA WEINSTOCK Stina Ljungdahl, kommunpoli­s i Halmstad och Laholm, tar hjälp av vårdnadsha­vare i de kommunala gymnasiesk­olorna för att försöka stävja droganvänd­ande och kriminalit­et som söker sig ner bland åldrarna.
 ?? ?? Kommunpoli­s Stina Ljungdahl och Sturegymna­siets gymnasiech­ef Maria Ortlieb Melander.
Kommunpoli­s Stina Ljungdahl och Sturegymna­siets gymnasiech­ef Maria Ortlieb Melander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden