Hallandsposten

Storbråk om invandring under årets första partiledar­debatt

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Vem som bär det huvudsakli­ga ansvaret för invandring­en till Sverige de senaste 30 åren blev en stridsfråg­a under årets första partiledar­debatt. Jimmie Åkesson (SD) anser att Socialdemo­kraterna skyller ifrån sig. – Det är totalt skamlöst, säger han. – Stram migration ja, rasism nej, svarar Magdalena Anderson (S).

En debatt rasar i svensk politik om vem som egentligen bär ansvaret för invandring­spolitiken som gällt i Sverige under större delen av de senaste 30 åren. Ett av skälen till debatten är att S-topparna Anders Ygeman och Tobias Baudin nyligen anklagade statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) för att vara ansvarig för flyktingkr­isen 2015. Enligt Socialdemo­kraterna är det alltså under Fredrik Reinfeldts tid som statsminis­ter, under åren 2006–2014, som invandring­en till Sverige ökade snabbare än någonsin.

Och frågan om vem som bär det huvudsakli­ga ansvaret för invandring­en de senaste decenniern­a blev också en stridsfråg­a under årets första partiledar­debatt på onsdagen. Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson delade under debatten ut en känga mot Socialdemo­kraterna för att göra stora ”ansträngni­ngar för att skriva om historien” om invandring­spolitiken de senaste 30 åren. Han frågade bland annat om Magdalena Andersson inte skäms.

– Nu är det invandring­shaveriet som är andras fel. S har alltid stått för en stram invandring­spolitik. Detta trots att Stefan Löfven sa: ”Mitt Sverige bygger inga murar”. Detta trots att Socialdemo­kraterna styrt i 22 av dessa år, säger Åkesson och fortsätter:

– Då är min enkla fråga: Har Socialdemo­kraterna ingen som helst skam i kroppen?

Men Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson slog tillbaka mot Åkessons påstående.

– Om Jimmie Åkesson vill prata om Sveriges historiska migrations­politik tror jag faktiskt att han vänder sig till fel person, säger hon.

Andersson menar tvärtom att det var Socialdemo­kraterna som efter flyktingkr­isen 2015 stramade åt invandring­en. En förändring som hon själv var med och genomdrev och beskriver som den ”största åtstramnin­gen någonsin”.

– Jimmie kanske skulle vända sig till sina kompisar i stället. Till KD och L som år efter år drivit på för en mer liberal migrations­lagstiftni­ng. Eller sin egen statsminis­ter som en stor del av sitt politiska liv drivit på för en helt fri invandring och kallat socialdemo­kratisk migrations­politik för ”dålig socialdemo­kratisk invandrar- och flyktingpo­litik”, för att den varit för stram, säger hon.

Enligt Jimmie Åkesson har alla regeringar senaste 30 åren ett delat ansvar och där finns både socialdemo­krater och borgerliga. Och i en av de regeringar­na har Ulf Kristersso­n också varit minister och ansvarig för politiken.

– Men skillnaden mellan Magdalena Andersson och till exempel statsminis­tern är att han åtminstone offentligt tagit avstånd från den tidigare politiken och bett om ursäkt för de misstag som man begått, säger Åkesson.

– Det Magdalena Andersson nu gör är precis tvärtom. Hon skyller på alla andra. Hon skyller till och med på mig för att Sverige genomlevt det här invandring­shaveriet. Det är totalt skamlöst.

Men Magdalena Andersson betonade återigen att hon varit med och stramat åt invandring­en och sa samtidigt att de borgerliga partier som SD nu samarbetar med genomfört den mesta generösa och liberala arbetskraf­tsinvandri­ngen i hela västvärlde­n.

– Men allvarligt talat Jimmie Åkesson, vi kan gärna tala om vad partierna gjort de senaste 30 åren, men är det till Sverigedem­okraternas fördel?

Även statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) riktade kritik mot Socialdemo­kraterna och anklagade partiet för att ägna sig åt en historieom­skrivning vad gäller migrations­politiken.

– Det är ingen slump att 2015, när vi ville ha tillfällig­a uppehållst­illstånd, då sade Morgan Johansson: ”Då är vi ju inte längre människor”. Det säger allt om hyckleriet i socialdemo­kratin.

Magdalena Andersson slog dock tillbaka mot Kristersso­ns påståenden.

– Hyckleri? Från Ulf Kristersso­n? Det är ju ett skämt!

– Det var ju din migrations­politik som la grunden för flyktingkr­isen 2015. Så står du här och anklagar mig för resultatet av din politik. Det är väl definition­en av hyckleri, Ulf Kristersso­n.

 ?? BILDER: CHRISTINE OLSSON ?? Jimmie Åkesson (SD) hamnade i en hård debatt med Magdalena Andersson (S) under onsdagens partiledar­debatt i riksdagen.
BILDER: CHRISTINE OLSSON Jimmie Åkesson (SD) hamnade i en hård debatt med Magdalena Andersson (S) under onsdagens partiledar­debatt i riksdagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden