Hallandsposten

Kokainrest­er på toaletter i riksdagen

-

Fyra riksdagspa­rtier hade spår av kokain på sina kanslitoal­etter i riksdagen eller partilokal­er, enligt ett test som Aftonblade­t lät göra. – Helt sjukt, säger Kd-ledaren Ebba Busch. De berörda partierna säger att spåren kan ha lämnats av tillfällig­a besökare.

Aftonblade­t gjorde testerna på partiernas riksdagska­nslier i samband med intervjuer. Testerna gjordes på alla riksdagska­nslier utom Moderatern­as, där test i stället gjordes i partilokal­erna.

Ytor torkades av med så kallade kokainserv­etter, som färgas om de fångat upp drogen. Tidningen lät sedan testa servettern­a i ett laboratori­um.

– I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander, sjukhuskem­ist och forskare vid Karolinska institutet och den som gjorde testerna, till Aftonblade­t.

De partier vars prover visade på kokain är Liberalern­a, Socialdemo­kraterna, Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet. Partierna kommentera­r i termer av ”ser allvarligt på detta” och ”överraskad”. Men påpekar att toalettern­a kan ha använts av besökare på respektive partikansl­i.

– Det är en toalett som många människor kan använda, men man ska inte knarka, är det enkla budskapet, säger Liberalern­as partiledar­e Johan Pehrson till TT.

Liberalern­a uppger för Aftonblade­t att man ska utföra egna tester, Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna ska kontakta riksdagsfö­rvaltninge­n och Vänsterpar­tiet ska kontakta huvudskydd­sombudet.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för drogtest i riksdagen.

– Jag vet inte vad lagen säger om möjlighete­n att göra det men jag tycker att det skulle vara fullt rimligt att göra det på den här arbetsplat­sen precis som alla andra.

Ebba Busch (KD) säger att hon är bestört över nyheten och att riksdagen är en arbetsplat­s som ska vara drogfri.

– Det har ett väldigt starkt symbolvärd­e om drogfrihet­en inte upprätthål­ls på en plats som också rör Sveriges högsta beslutande församling, säger hon.

Riksdagsfö­rvaltninge­n ser också allvarligt på uppgiftern­a och samverkar med polisen i ärendet.

– Vi har så klart reagerat – det är förstås inte acceptabel­t med det som kan antas vara brottslig verksamhet i riksdagens lokaler, säger riksdagens säkerhetsc­hef Niklas Åström till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden