Hallandsposten

Halmstads kommun bör bli HBK:S huvudspons­or

Jag anser att akuta räddningsi­nsatser i kristid är fel metod. Likaså vanemässig­a bidrag. Halmstads kommun borde i stället bli huvudspons­or för HBK. Det skriver Uno Grönkvist.

- Uno Grönkvist debattör och före detta ordförande i Svenska Sponsrings­föreningen Hanna Schölander (L) vice gruppledar­e Liberalern­a Halland kandidat till Eu-parlamente­tsvalet

HP debatt 18/1. Stränderna, golfbanorn­a och Gyllene Tider är vad Halmstad är känt för. Och inte minst sitt allsvenska lag, HBK.

Därför ligger det mycket i vad Stellan Andersson anför i sitt inlägg nyligen: ”Inte fel att kommunen stöttar ett flaggskepp”, där han syftar på fotbollsla­get (HP, 11/1-24). Han anser att det är rimligt att kommuninvå­narna är med och betalar för att Halmstad ska stanna kvar i allsvenska­n.

Förmodlige­n delar många fotbollsfa­ns den åsikten, men troligare är att ännu fler skattebeta­lare har motsatt uppfattnin­g. Varför gynna en klubb som har en budget som vida överstiger den som andra lokala föreningar bara kan drömma om. Var finns rättvisetä­nket?

En tidigare insändare, signerad ”Kommuninvå­nare med intresse för ärlig ekonomi”, ondgjorde sig över att HBK inte börjat amortera av det räntefria lån på fem miljoner kronor som kommunen beviljade för flera år sedan (HP, 30/12-23). Frågan är befogad eftersom det gångna året var mycket framgångsr­ikt med ett publiksnit­t på närmare 7 000 personer och stora intäkter därutöver från förbund och tv-rättighete­r.

Visst, det sticker ut och skapar irritation. Betala tillbaka och surdegen försvinner, är det enkla rådet. Men kvar står frågan om kommunen ska hjälpa till att delfinansi­era en elitseriek­lubb i fotboll med mångmiljon­omsättning?

Jag anser att akuta räddningsi­nsatser i kristid är fel metod. Likaså vanemässig­a bidrag. En allsvensk klubb är i praktiken ett bolag som ägnar sig åt affärsmäss­ig verksamhet. Ett sådant måste arbeta långsiktig­t och tåla tillfällig­a ekonomiska bakslag.

Halmstads kommun borde i stället bli huvudspons­or för HBK.

Sponsring handlar inte, vilket många fortfarand­e tror, om välgörenhe­t eller stöd i största allmänhet. Grunden för all sponsring är affärsmäss­iga överenskom­melser, som ska gynna båda parter på ett balanserat sätt. Det belopp som sponsorn betalar till exempelvis en idrottsför­ening ska stå i rimlig proportion till det som mottagaren kan erbjuda. Det handlar om tjänster och gentjänste­r. Målet är att skapa en win-win-situation!

Tveklöst kan HBK stärka

Halmstads varumärke, i vart fall så länge klubben håller till i högsta serien. Men det är fel att stirra sig blind enbart på eliten. Föreningen satsar även på barn och ungdomar, damfotboll, friskvård och driver en lovprisad fotbollsak­ademi. Här finns mycket att hämta för en seriös sponsor!

Tips till HBK: Inventera vad som finns att erbjuda kommunen för ett sponsorska­p på flermiljon­nivå. Analysera, paketera, förhandla! Självklara motprestat­ioner är att ge kommunens logga bästa platsen på matchställ­et, tv-exponerad arenarekla­m, ständig närvaro i alla matchannon­ser och på klubbens hemsida, utnyttjand­e av sociala medier och medverkan av spelare och ledare på olika event. Kreativt tänkande är nödvändigt för att nå framgång.

Tips till kommunen: Den sponsrings­policy som kommunfull­mäktige antog för 15 år sedan bör uppdateras. Lista sedan önskemål, krav och villkor för att HBK ska förstärka marknadsfö­ringen av Halmstad. Låt personliga preferense­r vika för beslut som gynnar kommunen i sin helhet. Avtalet bör vara affärsmäss­igt och tåla en genomlysni­ng. Kanske det kommunala bolaget Destinatio­n Halmstad kan vara en lämplig avtalspart­ner? Dess syfte är ju att marknadsfö­ra Halmstad som besöksmål och leva upp till regionens vision om att Halland är den bästa livsplatse­n.

Ett profession­ellt samarbete av det här slaget kan bidra till att förverklig­a kommunens strategisk­a mål. Det måste sträcka sig över flera år och vara transparen­t med återkomman­de utvärderin­gar. Om det präglas av strikt affärsmäss­ighet bör kommunen kunna undvika kritik från andra föreningar om att gynna en enskild klubb.

Politik. Trygghet och frihet. Det är det EU står för. Den 9 juni är det val till Eu-parlamente­t. Ett val som i dagens läge kanske är viktigare än någonsin. I en tid som är osäker, med hög inflation, dyra varor och ett krig i vår närhet. Då behövs en Liberal politik i Europa som fokuserar på att samverka med andra länder för att skapa frihet och trygghet för att möta framtidens utmaningar i Halland, Sverige och Europa.

Jag vill att vi använder EU till det som är det faktiskt är. Ett fredssamar­bete. Det måste det fortsätta vara och jag vill arbeta för att fler länder ska få ansluta sig till EU. Vi måste även använda EU samarbetet kring internatio­nell brottsligh­et. Tillsamman­s kan vi stoppa internatio­nella ligor och brottssynd­ikat. Jag vill arbeta för delar av en gemensam internatio­nell polisorgan­isation.

Klimatkris­en löses inte ensam. Det vet vi alla. Ambitionen är gemensamma utsläppsrä­tter, ökad järnväg, generösa pantsystem och hållbar djurhållni­ngspolitik.

Ett starkt enat EU i dessa frågor sätter press på övriga länder. Här ska EU bli världsbäst och företrädar­e för resten av världen.

Jag vill säga ja till euron i Sverige, bryta handelshin­der och tillsamman­s med resten av EU skapa en mer hållbar handel.

Jag vill se ett enat Europa, där vi betalar med samma valuta oavsett var vi är. Där vi kan resa utan att visa upp våra resehandli­ngar eller där vi kan få bo, arbeta eller studera var vi vill. Ett EU, där vi känner frihet och trygghet. Det är framtidens Europa för mig.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Jag vill att vi använder EU till det som är det faktiskt är. Ett fredssamar­bete, skriver Hanna Schölander (L).
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT Jag vill att vi använder EU till det som är det faktiskt är. Ett fredssamar­bete, skriver Hanna Schölander (L).
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? ”Tveklöst kan HBK stärka Halmstads varumärke, i vart fall så länge klubben håller till i högsta serien.”
BILD: JARI VÄLITALO ”Tveklöst kan HBK stärka Halmstads varumärke, i vart fall så länge klubben håller till i högsta serien.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden