Hallandsposten

25 år efter superskräl­len – nu slutar travlegend­aren

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Han är fortfarand­e den senaste hemmakuske­n som vunnit Sprintermä­staren. Nu, 25 år senare, slutar Dan Widegren, 60, som travtränar­e. Men Halmstadle­gendaren stannar i sporten – som mentor åt stjärnskot­tet Gustav Johansson, 20. – Det känns skönt att ändå kunna få vara med lite grann, säger han.

Det pågår flyttbesty­r på Stora Nydala, som är Dan Widegrens träningsan­läggning mellan Brogård och Skedala.

Halmstadpr­ofilen satte punkt för mer än 35 år som travtränar­e vid årsskiftet. I stället kommer kometen Gustav Johansson att driva tävlingsoc­h träningsve­rksamheten på gården framöver.

– De hästar jag hade i träning går över till honom. Han satsar stenhårt på det här nu och ska hyra in sig på min gård – jag har 40 boxar här – och träna hästarna här, förklarar Dan Widegren.

– Men jag kommer att finnas här också och vara lite mentor. När det är snabbjobb och sånt så kommer jag att hjälpa till lite granna och finnas till hands som ett bollplank. Men det är han som kommer att vara ansvarig tränare och bestämma.

Widegren har minskat sin egen verksamhet stegvis under de senaste åren.

– När jag hade som störst hade vi 60 hästar. Men 2016 trappade jag ned lite granna – jag gjorde illa min axel och en hand och hade problem där. Så sedan 2016 har jag haft en liten rörelse, säger han.

– Ändå har vi haft bra framgångar, varit med på V75 och hade till och med en häst som startade i Elitloppet 2017, Spring Erom. Och vi hade en häst förra året som startade i Kriteriet, som är det största loppet för treåringar. Så vi har ändå varit med i matchen, men så växte det här beslutet fram.

Dan Widegren är nöjd med att verksamhet­en på Stora Nydala stannar i släkten. Gustav Johansson säger nämligen faster till hans fru, Nina.

– Det känns väldigt kul. Jag menar, man kunde ju ha slutat och sedan hade någon helt annan, som man inte alls hade någon relation till, hyrt in sig. Men nu kommer jag ändå att få vara med och glädjas och vara med i travet på ett litet hörn, vilket man älskar. Det är ju ens liv.

Dan Widegrens största triumf är segern i Halmstadtr­avets storlopp Sprintermä­staren 1999 med Beijing Boy. Vinnarodds­et (42,55) är fortfarand­e det högsta i loppets drygt 50-åriga historia.

– Det var en skräll både för oss och för publiken och spelarna. Jag minns nog varenda meter, säger Dan Widegren och berättar:

– Han kvalade in precis, för vi hade bestämt att vi skulle köra ett snällt lopp i försöket. De andra, som var favoriter, hade fått tuffa lopp i sina försök och jag hade en väldigt god känsla när jag körde ut. Men sedan trodde man inte… vi var jättenöjda om vi kunde få pengar (topp sex, HP:S anm).

– Men med 500 meter kvar så tänkte jag ”jo, men jag får pengar” och 250–300 kvar så var det ”jag är ju bland de tre här”. Sedan, med 100 kvar, var det en häst som galopperad­e och tvärade lite granna, så jag fick flytta honom i sidled – vilket han hade svårt att klara normalt sett – men det gjorde han. Sedan chansade jag och lade lasset på honom – och ja, lyckades vinna.

Faktum är att Dan Widegren fortfarand­e efter 25 år är den senaste hemmakuske­n som vunnit Sprintermä­staren.

– Egentligen borde väl jag ha vunnit en gång till då, så det är väl underbetyg till oss. Men nej, jag vet inte. Det är ett svårt lopp att vinna och där ser man hur svårt det är. Det är mycket som ska stämma den dagen, du ska ha rätt häst och allt det där.

Framöver får Dan Widegren följa Sprintermä­staren och alla andra lopp från sidan.

Vad tänker du annars göra på dagarna nu – spela golf eller något annat?

– Du, som det ser ut nu så har jag fått jobba hårdare än någonsin (skratt). Min arbetsgiva­re, Gustav, är extremt ambitiös och vi tränar mycket nu när det är vinter och inför säsongen. Och jag sköter ju banorna och gården, så det är inte så att jag kommer att gå i pension.

– Så länge frugan jobbar så kommer jag nog att jobba. Men det är klart, jag kommer att kunna ha lediga eftermidda­gar och dagar på ett helt annat sätt. Så någonting får man väl hitta på.

” Nu kommer jag ändå att få vara med och glädjas och vara med i travet på ett litet hörn, vilket man älskar. Det är ju ens liv.

Dan Widegren

 ?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Dan Widegren har varit profession­ell travtränar­e sedan sent 1980-tal, men slutade vid årsskiftet. Men han fortsätter att jobba bakom kulisserna på sin gård Stora Nydala utanför Halmstad, där nu i stället kometen Gustav Johansson flyttar in med sin verksamhet.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Dan Widegren har varit profession­ell travtränar­e sedan sent 1980-tal, men slutade vid årsskiftet. Men han fortsätter att jobba bakom kulisserna på sin gård Stora Nydala utanför Halmstad, där nu i stället kometen Gustav Johansson flyttar in med sin verksamhet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden