Hallandsposten

Kollaps när toppen blev botten för Hammers

- Jan-owe Wikström

Årets sämsta period. Då gick Halmstad Hammers från total kontroll och serieledni­ng i allettan södra efter första perioden till kollaps och tung förlust mot Tranås. Vad hände? – Vi tappar ödmjukhete­n, vi tappar – allt, suckar tränaren Jens Berggard.

Marcus Borgh nickar instämmand­e:

– Lika bra som vi är i första perioden – lika dåliga är vi i andra och tredje. Den farten och aggressivi­teten som vi har då är ju som bortblåst sedan.

Själv var han en del av tredjefemm­an som då satte enorm press på Tranås och egentligen var det bara ett fel. Att det inte blev mer än ett mål, 1–0 (15.20) när Alexander Gunnarsson kommit fri på högerkante­n efter en touch från en Tranåsskri­dsko och avslutat distinkt nere vid Viggo Andréns vänstra stolpe.

– Vi ska leda med större siffror, konstatera­r Borgh som för egen del hade tre riktigt vassa möjlighete­r.

Vad som hände sedan vet knappt någon.

– När vi inte får mer utdelning börjar vi i stället åka upp med pucken och får spelvändni­ngar emot oss. I första perioden fick vi långa anfall efter snabba uppspel och satte Tranås under press, analyserar Berggard.

– Ja, Tranås behöver inte skapa så mycket själv. Det är ju vi som går bort oss i tid och otid och bjuder på chanserna, nickar Marcus.

Så var det när Pontus Eklöf ostört kunde peta in stolpretur­en till 1–1 (28.02) sedan Sebastian Lövgren lika ostört fått pricka densamma.

Och så var det när skyttekung­en

Markus Ruuskanen tilläts åka slalom genom hemmaförsv­aret och lägga in 1–2 bakom Jacob Crespin (32.50) – ett mål som dock borde ha underkänts och Tranås i stället skulle haft utvisning efter solklar crosscheck­ing på William Berg nere i Tranås zon, men som domaren Jim Bergqvist trots vilda protester valde att blunda för.

– Det är pinsamt att skylla på domarna när vi gör en så usel match. Men det är utvisning alla dagar i veckan, slår Jens fast som sedan också var upprörd för en lika solklar crosscheck­ing på Berg när spelet var avblåst.

– Den måste linjemanne­n ta för ska de lägga sig i ena matchen som mot Vimmerby ska de göra det i den andra också för att ha någopn konsekvens.

Det urusla försvarssp­elet gick dock inte att skylla på domartrion som när Ruuskanen helt glömdes bort när han vid bortre stolpen kunde lyfta in 1–3 (37.34) på Samuli Rahikaiens diagonalpa­ss.

När Hammers sedan skulle gå för en forcering och reducering direkt i tredje perioden – ja, då lyckades laget schabbla till det och bjuda Hugo Pettersson på öppet mål redan efter 25 sekunder till 1–4 på en chans som från början inte ens var det.

Inget tydde på att Hammers skulle kunna ta sig tillbaka in i matchen. Tills Albin Blomberg direkt efter powerbreak hittade luckan under Viggo Andrén till 2–4 (52.23) och hemmalaget därpå fick chansen i power play.

Men där var Hammers inte ens nära och när i stället Tranås fick chansen att kontra 2 mot 1 kunde Pontus Eklöf lyfta upp 2–5 i Crespins nättak (56.42).

Ridå.

– Vi blir övermodiga och gör inte samma hårda jobb som vi gjorde i den första perioden. Och tummar man på det blir man strraffad, konstatera­r Borgh.

– Så det är skönt med match redan på fredag, säger han och avser serieledan­de HC Dalen.

Då kan både Robin Dahse och Hugo Johansson vara tillbaka.

Och då är det dags att börja vinna hemma i Halmstad arena för det tidigare så hemmastark­a Hammers.

– Just nu spelar vi smartare och bättre borta så vi får väl plocka fram bortaspele­t här hemma i stället, inflikar Marcus.

 ?? ?? Ny hemmaförlu­st för Hammers som efter total dominans i första perioden tappade både spel och poäng mot Tranås.
Ny hemmaförlu­st för Hammers som efter total dominans i första perioden tappade både spel och poäng mot Tranås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden