Hallandsposten

Oskarshams kärnkraftv­erk drar ner på elprodukti­onen

- Olle Lindström

Oskarshamn: Just när kylan åter slår ett järngrepp om Sverige så drar Oskarshamn­s kärnkraftv­erk ner elprodukti­onen till hälften. Räkna med högre elpris, men sen svänger det lika snabbt, enligt bedömare.

Det är ett obligatori­skt ventilprov som tidigarelä­ggs några veckor eftersom man ändå var tvungen att se över en annan komponent på turbinanlä­ggningen, enligt ägaren OKG.

Tajmingen är inte optimal, med tanke på att det ska bli smällkallt på fredag och lördag och där Svenska kraftnät räknar med relativt låg elprodukti­on från vindkrafte­n.

– Men vi har ändå försökt att lägga de här åtgärderna under helgen, säger Théresé Andersen, pressansva­rig på OKG.

Neddragnin­gen av effekten, till omkring hälften, sker från fredag morgon och är beräknad att ta fyra dygn.

Oskarshamn­s enda reaktor, O3, har Sveriges högsta effekt normalt sett. Och den reducerade effekten lär därför driva upp elpriset, enligt bedömare.

Elsystemet väntas bli ganska ansträngt fredag, lördag när det väntas tvåsiffrig­a minusgrade­r långt söderut i landet, enligt Christian Holtz, analytiker på elkonsultb­olaget Merlin & Metis. Sedan tidigare går också en av reaktorern­a vid Forsmarks kärnkraftv­erk på halv fart minst en vecka till.

Johan Sigvardsso­n, analytiker på elhandelsb­olaget Bixia, håller med, men konstatera­r samtidigt att väderkaste­n är stora.

– Vi lär få behovsimpo­rt på lördag och prisimport på söndag, säger Sigvardsso­n.

Från söndag och flera dagar framåt väntas milt och blåsigt och därmed hög vindkrafts­produktion, även i Tyskland vilket påverkar priserna i framför allt södra Sverige positivt.

För januari som helhet pekar väderprogn­oserna i nuläget på att vi får ungefär samma snittpris som under januari i fjol, alltså mellan 70 öre och en krona per kwh, billigast i norr, enligt Johan Sigvardsso­n.

– Och då ska man komma ihåg att januari i år är betydligt kallare än i fjol.

Snittprise­t under en månad är det som är mest väsentligt för den majoritet av svenskarna som har rörligt elavtal.

Ovanpå börspriser­na tillkommer för hushållen elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kwh.

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Kärnkraftv­erket O3:an på Simpevarps­halvön utanför Oskarshamn.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Kärnkraftv­erket O3:an på Simpevarps­halvön utanför Oskarshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden