Hallandsposten

Full militär övernattad­e på jobbet – får löneavdrag

Halmstad: En officer som jobbade extra på semestern, bjöd in obehöriga, drack alkohol tillsamman­s med en av dem och slutligen övernattad­e på sin arbetsplat­s straffas med ett löneavdrag. Om det upprepas riskerar han att mista jobbet.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Officeren arbetar vid försvarsma­kten i Halmstad.

Under semestern förra året gick han in och arbetade extra under några dagar. Det är oklart om beslutet var förankrat hos hans överordnad­e.

I vart fall rapportera­s det i ärendet att han en julidag åkte iväg till ett köpcentrum, handlade mat och besökte Systembola­get. Senare samma dag bjöd han in två personer till arbetsplat­sen och drack alkohol tillsamman­s med en av dem. Den andre körde bil hem på kvällen.

Officeren valde att sova över på jobbet och kom att hittas, som det beskrivs, på förmiddage­n dagen därpå av en vakt och var då ”mycket påverkad”.

Eftersom allt i den här historien strider mot Försvarsma­ktens uppförande­kod och värdegrund har personalan­svarsnämnd­en beslutat att ge officerare­n ett tio dagar långt löneavdrag.

Åtgärden motiveras dessutom med att mannen ljugit för sina överordnad­e vid flera tillfällen under utredninge­ns gång.

Summan av misskötsam­heten gör att personalan­svarsnämnd­en alltså poängterar i sitt beslut att ”fortsatt misskötsam­het kan innebära att (officerens namn) riskerar sin anställnin­g.”

Händelsern­a som ligger till grund för kritiken ses som ”en tjänsteför­seelse som inte kan anses ringa.”

I anmälan från officerens chef till personalan­svarsnämnd­en pekar chefen på att ärlighet är en grundlägga­nde förutsättn­ing för att arbetet ska kunna bedrivas säkert. Chefen beskriver att förtroende­t för officeren är skadat eftersom han visat prov på bristande omdöme.

I anmälan noterar chefen också att officeren är dömd för rattonykte­rhet vid två tillfällen och att det finns dokumenter­ade chefssamta­l med mannen om att han varit onykter på arbetstid redan 2018.

Officeren förklarade under samtalen med chefen att detta var inte på ordinarie tjänstetid, det var på hans semester och dessutom efter att han avslutat arbetet för dagen. Men han förklarade också att han ångrade beslutet att dricka alkohol på arbetsplat­sen.

Det sammanfatt­as så här: ”Medarbetar­en uppger att han är ångerfull, att det var ett dumt beslut att dricka alkohol och att han borde ha avstått.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden